Döviz kurunda yaşanan tarihi yükseliş, ilacı vurdu. Özellikle kanser hastalarının kullandığı ve ithal edilen yaklaşık 800 ilacın firmalar tarafından piyasalardan çekilmesi çok büyük sıkıntı yarattı. Konuyla ilgili Akdeniz GERÇEK’e konuşan Eczacı Mustafa Oruç, ülkenin birçok ilaç çeşidinde yurt dışına bağımlı olduğunun altını çizerek, önümüzdeki dönemde çok ciddi kriz yaşanabileceği uyarısında bulundu.

 

SIKINTI YAŞANABİLİR

Oruç, şöyle dedi: “Döviz kurunun ciddi anlamda yükselişi ilaç fiyatlarını çok olumsuz etkiledi.

Şahsen ben önümüzdeki dönemde çok ciddi sıkıntılar yaşanabileceği endişesi taşıyorum. İlaç fiyatlarıyla ilgili her yıl belli bir kur belirleniyor. Şubat ayında avro kuru 2.70 TL olarak belirlendi. 1 avroluk ilaçta uygulanacak fiyat 2.70 TL. Şimdi reele baktığın zaman 10 avroluk ilaç sana 80 lirayı buluyor. Ama ilaç olarak devletin firmalara ödediği tam 27 lira olacak. Ticaret yapan birisi bu ilacı yurt dışından getirebilir mi? Avro kurunun neredeyse 3’te biri bu fiyat. Bunun güncellenmesi lazım. Bu yapılmadığı takdirde önümüzdeki dönemde hiç te istenmeyen olaylar yaşanabilir.”

 

İSYAN ÇIKAR!

“Hastalar eczaneye gelip istediği ilacı bulamazsa isyan çıkar. Bir kanser hastasının tedavisi yapılamayacak ya da kanser tedavisi gören bir hastanın tedavisi devam edemeyecek. Bu da organ ve insan kayıplarına yol açacak. Bunu düşünmek bile istemiyorum. Önümüz sonbahar ve aşılıma mevsimi yaklaşıyor. Bu ilaçlar konusunda yurt dışına bağlıyız. Dolayısıyla ilaç konusunda çok ciddi bir sıkıntı yaşanabilir. Kalem olarak rakam vermek ne kadar doğru olur bilemem ama 800’ün üzerinde bir ilaç grubundan söz edildiğini söyleyebiliriz.”

 

ARGE KUVVETLENDİRİLMELİ

Aynı zamanda Aksu Belediyesi’nin CHP’li Meclis Üyesi olan Oruç, önümüzdeki yıllarda yeni bir ilaç krizi istenmiyorsa ülkenin acilen ARGE‘yi kuvvetlendirmek durumunda olduğunu vurguladı. Oruç sözlerini şöyle tamamladı: ”Ülkemizin çok genç ve yetenekli eczacılık fakültesi mezunu nüfusu var. Bunun çok ciddi anlamda düşünülmesi lazım. Bu konuya ticari bakmamak lazım bu grup bir stratejik bir gruptur tez elden burayla ARGE ile yatırım yapmak lazım. Ancak bu sayede dışarıya bağımlılığımız sona erer.” Kubilay ELDEMİRCİ

 

 

Editör: TE Bilisim