Tabip Odası Antalya Şubesinde Dr. Sevtap Velipaşaoğlu, Dr. Fatmagül Aslan ve Dr. Esin Özatalay, kadın ve çocuk istismarında farkındalık konulu panelde bir araya geldi. Antalya Tabipler Odasında gerçekleşen panele Tabip Odası üyeleri, baro avukatları ve doktorlar katıldı. Çocuk istismarı hakkında konuşan panelistler, yapılan anket araştırma ve istatistiklerin hiçbir zaman gerçeği yansıtmadığını her zaman çıkan rakamlardan daha fazla olduğuna vurgu yaptı.

 

KOLAY BİR REÇETE YOK

Dr. Sevtap Velipaşaoğlu, çocuk istismarı ve ihmalinin risklerini, etmenlerini ve türlerini anlattığı panelde üç çeşit istismarın olduğunu kaydetti.  Duygusal, fiziksel ve cinsel olmak üzere istismarın üçe ayrıldığını vurgulayan Velipaşaoğlu, bunların birbirleri ile bağlantılı olduğunu söyledi.

Velipaşaoğlu, “Çocuk istismarı ve ihmali dünyada ve ülkemizde yaygın bir sorundur. Kısa ve uzun vadede çocuğun fiziksel, zihinsel, duygusal, sosyal gelişimini etkiler. Sorunun çözümünde kolay bir reçete yok. Sağlık profesyonelleri sorunun fark edilmesi ve çözümünde önemli role sahiptir’’ dedi.

 

İLERLEME KAYDETTİK

Dr. Fatmagül Aslan ise Adli Tıp doktoru olduğunu ve Çocuk İzleme Merkezleri (ÇİM)’lerden bahsetti. ÇİM’lerin çocuk istismarını önleme ve istismara uğrayan çocuklara bilinçli ve etkin bir müdahale edilmesi için eğitimli kişilerden oluşan bir ekiple çocuk istismarını önlemeye yönelik kurulduğunu söyledi. Aslan,’’ÇİM’ler 2010 yılında Ankara’da kuruldu. Şimdi ise 28 ilde 31 merkezimiz ver. Antalya da ise Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Bünyesinde 2013 yılında kurulduğunu ve bugüne kadar bir çok kişiye yardımlarımız sürmekte” diye konuştu.

Aslan ÇİM’e ulaşabilmek için şu aşamalardan geçilmesi gerektiğini belirterek, “Cumhuriyet Savcılığına bilgilendirilmesi ile başlamaktadır. Daha sonra çocuk ÇİM’e nakil edilir. Savcı ve avukat gelir. Adli görüşme sonrası merkezde bulunan adli tıp uzmanı tarafından adli muayenesi yapılır ve raporu hazırlanır” ifadesini kullandı.

 

BUZ DAĞININ GÖRÜNEN YÜZÜ

Dr. Esin Özatalay, kendisine gelen hastalardan örnekler vererek çocuk istismarının önemini bir kez daha hatırlattı. Özatalay, “Bana gelen hastaların yüzde 90’ı cinsel istismara çok yakını tarafından uğradıklarını anlatırlar. Yani ensest ilişki yaşamış hastalar oluyorlar’’ dedi. Özatalay, “Adalet Bakanlığı’nın 2014 yılı ceza istatistiklerine göre 40 bin ’çocuğa taciz’ davası mevcuttur. Mevcut mahkumiyet ise 13 bin civarıdır. Ve bu rakamlar sadece kayda geçenler yani buz dağının sadece görünen yüzü” dedi.  Özatalay, istismarın çok eski zamanlara dayandığını ve zümresinin yüksek yani din adamları ya da kralların bu tür istismarları sürekli gerçekleştirdiklerini anlattı. Senem KÖR

Editör: TE Bilisim