Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) bünyesinde mesleki sertifikasyon yapmak amacıyla kurulmuş olan Mesleki Sınav ve Sertifikasyon Merkezi'nin (MESEM) yapmış olduğu sınavda başarılı olan Türkiye’nin ilk Belgeli Baristalarına ve ATSO MESEM’in ilk belgeli aşçılarına sertifikaları törenle verildi.

Türkiye’de ilklere imza atıyoruz

Törende bir konuşma yapan Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, ATSO MESEM’in, faaliyete girdiği 2013 yılı itibariyle Türkiye’de ilklere imza atmaya başladığını, ATSO MESEM ile Türkiye’de ilk mesleki sertifikasyon yapan Oda olduklarını belirtti.

ATSO Basın Birimi’nden verilen bilgiye göre, Başkan Davut Çetin, “Bugüne kadar birçok farklı meslek dalında mesleki yeterlilik kriterlerini ilk biz belirledik ve bu kriterleri Türkiye Mesleki Yeterlilik Sistemine kazandırdık. Farklı meslek dallarında yaptığımız sınavlar sonucunda servis görevlisi, bar görevlisi, servis yöneticisi mesleklerinde Türkiye’nin ilk mesleki yeterlilik belgelerini verdik. Bu çalışmalarımızı aşçı ve kahve bar görevlisi (barista) meslek dalları ile sürdürdük. ATSO MESEM bu alanda da akredite edilmiş ve yetkilendirilmiş ilk merkez konumundadır. Bugün belge alan Barista arkadaşlarımız Türkiye’nin ilk mesleki yeterlilik belgeli elemanları olacaklar. Aşçılarımız da Türkiye’de bu belgeye sahip ikinci ve üçüncü arkadaşlarımız olacaktır. Ayrıca arkadaşlarımız, uluslararası geçerliliğe sahip akredite mesleki yeterlilik belgeleri ile yurtdışında da çalışma imkanı elde edebileceklerdir” dedi.

En Büyük Sorun İşsizlik

Türkiye ekonomisinin en büyük sorunlarının başında işsizlik geldiğini belirten Başkan Davut Çetin konuşmasını şöyle sürdürdü;“İşsizlik sorununun altında yatan temel sebeplerden bir tanesi mesleksizlik sorunudur. Bugün gençlerin önemli kısmı aldıkları eğitimden memnun değiller ve çağın, iş dünyasının gerektirdiği bilgi ve donanıma sahip olduklarını da düşünmüyorlar. Diğer taraftan iş dünyamızın temsilcileri de nitelikli eleman bulma konusunda sıkıntı yaşadığını sık sık dile getiriyor. İşveren ile çalışan arasında bir bağ kurmamız gerekiyor. Mesleki sertifikasyon sistemi, çalışan arkadaşlarımıza mesleki bilgi düzeylerini belgelendirme, işverene de bu belgeye bakarak kendi ihtiyaçlarına uygun personeli istihdam etme imkânı sağlıyor.”(Haber Merkezi)

 

 

Editör: TE Bilisim