Yazın En Tatlı Tuzağı: Bu Dondurmaya Yerken Dikkat!

Yaz sıcaklarında en çok tercih edilen serinletici tatlılardan dondurma, eğer bilinçsiz tüketilirse sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Uzmanlar, özellikle hazır dondurmalardaki katkı maddelerine karşı dikkatli olunması gerektiği konusunda uyarıyor.
Serinlemek İsterken Sağlığınızdan Olmayın
Yaz aylarında hem çocukların hem yetişkinlerin vazgeçilmezi olan dondurma, doğru koşullarda üretilmediğinde ve saklanmadığında ciddi sağlık problemlerine neden olabiliyor. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nazlı Nur Aslan Çin, dondurma tüketiminde dikkatli olunması gerektiğini vurguladı.
Dondurma Satın Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Doç. Dr. Çin, özellikle ambalajsız, açıkta satılan veya içeriği bilinmeyen dondurmaların tüketilmemesi gerektiğini belirtti. Sağlıklı dondurma tüketimi için şu önerilerde bulundu:
“Dondurma yerken; ambalajının bozulmamış olmasına dikkat etmeliyiz. Dondurmanın bulunduğu dolabın uzun süre açık kalmaması ve ısı derecesinin korunması gerekiyor. Şekerli içeriklerle hazırlanan ürünler yerine daha doğal içerikler tercih edilmeli.”
Kullanılan Sütün Kaynağı Önem Taşıyor
Doç. Dr. Çin, dondurmalarda kullanılan sütün kaynağının da hayati önem taşıdığına dikkat çekerek, güvenilir üreticilerden alınan, pastörize edilmiş sütlerin kullanılmasının altını çizdi:
“İçeriği bilinmeyen, sokakta açık şekilde satılan dondurmaların kesinlikle tüketilmemesini öneriyoruz. Dondurmadaki sütün nereden alındığı bilinmeli ve güvenilir satıcı tercih edilmelidir.”
Katkı Maddeleri Sağlık Risklerini Artırıyor
Hazır dondurmaların içeriğinde yer alan katkı maddelerinin ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceğini söyleyen Doç. Dr. Çin, şu ifadeleri kullandı:
“Hazır dondurmaların içerisinde, renklendiriciler ve koruyucular gibi gıda katkı maddeleri bulunuyor. Bunların miktarları önemli. Aşırı katkı maddesi tüketimi; mental sağlık sorunları başta olmak üzere kalp damar hastalıkları, diyabet gibi birçok hastalığa neden olabilir.”
Evde Dondurma Yapımı İçin Doğal Öneriler
Evde sağlıklı dondurma yapmak isteyenler için de önerilerde bulunan Çin, doğal içeriklerle katkı maddesiz tarifler kullanılabileceğini söyledi:
“Dondurulmuş meyve ve yoğurtla, şeker eklemeden ev yapımı dondurma hazırlanabilir. Tatlandırma için şeker yerine elma suyu ve hurma konsantresi kullanılabilir. Ancak kullanılacak sütün pastörize edilmesi şart.”
Çocuklar İçin Güvenilir Dondurma Tercih Edilmeli
Ailelere çocuklarına dondurma yedirirken dikkatli olmaları gerektiğini hatırlatan Çin, sözlerini şu ifadelerle tamamladı:
“Vatandaşlar, özellikle çocuklarına dondurma tüketirken güvenilir satıcılardan ve içeriği bilinen ürünlerden yana tercih kullanmalı.”
Kaynak:Haber Merkezi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.