Antalya
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
19°
Akdeniz Gerçek | Gündem | Ramazan Demirtaş’tan Marmara Depremi Yorumu: “Büyük Deprem Potansiyeli Yüksek”

Ramazan Demirtaş’tan Marmara Depremi Yorumu: “Büyük Deprem Potansiyeli Yüksek”

23 Nisan’da meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki deprem sonrası Demirtaş’tan kritik uyarılar geldi.

23 Nisan’da meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki deprem sonrası Demirtaş’tan kritik uyarılar geldi.

Ramazan Demirtaş’tan Marmara Depremi Yorumu: “Büyük Deprem Potansiyeli Yüksek”

AFAD’ın verilerine göre 23 Nisan 2025 günü saat 12.49’da Silivri açıklarında meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki depremin ardından aynı bölgede kısa aralıklarla 4.4, 4.9 ve 4.5 büyüklüğünde üç artçı sarsıntı daha yaşandı. Dr. Demirtaş, bu depremlerin, Kuzey Anadolu Fay Zonu’nun 259 yıldır büyük bir deprem üretmediği "sismik boşluk" bölgesi olan Orta Marmara segmentinde meydana geldiğini vurguladı.

“1766’dan bu yana büyük deprem olmadı”

Demirtaş, Marmara Denizi’nde en son büyük depremin 22 Mayıs 1766 tarihinde, M 7.0-7.5 aralığında yaşandığını ve 259 yıldır bu segmentte büyük bir deprem meydana gelmediğini hatırlatarak şu ifadeleri kullandı:

“Marmara Denizi’nde 2019’da meydana gelen 5.8 büyüklüğündeki deprem, ardından bugün yaşanan 6.2 büyüklüğündeki sarsıntı ve son yıllarda artan küçük-orta büyüklükteki depremler, bölgedeki stres birikiminin arttığını gösteriyor.”

“Deprem tekrarlanma aralığı 250-280 yıl”

Demirtaş’a göre Marmara’daki büyük depremler yaklaşık 250-280 yıllık döngülerle tekrarlanıyor. Bu hesaba göre 1766’dan günümüze kadar geçen sürenin kritik bir noktaya geldiğine dikkat çeken Demirtaş, büyük deprem tehlikesinin her zamankinden daha yüksek olduğunu belirtti.

“Acil eylem planı devreye sokulmalı”

Dr. Ramazan Demirtaş, yalnızca bilimsel değerlendirme yapmadı, aynı zamanda yetkililere somut önerilerde bulundu. Sosyal medya hesabından yaptığı çağrıda şu uyarılarda bulundu: “Beklenen Marmara depremi ile ilgili en azından can kaybını önlemeye yönelik acil tedbirler bir program dahilinde devreye sokulmalı. Deprem risklerinden azaltılmasından yasal sorumlu bakanlık deprem danışma kurulunu toplayarak gerekli adımlar masaya yatırılması uygun olacaktır”

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız