Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Genel Başkanı Hüsnü Bozkurt, Mustafa Çiftçi’nin Erzurum Valisi sıfatıyla yayımladığı mesajı sosyal medya üzerinden eleştirdi. Bozkurt, Vali Çiftçi’nin Siyasal Bilgiler ve İlahiyat fakülteleri mezunu olduğunu, yüksek lisans yaptığını ve hukuk eğitimini sürdürdüğünü belirterek konuya dair bilgi sahibi olması gerektiğini ifade etti.
Düyun-u Umumiye ve Ekonomi Tartışması
Vali Mustafa Çiftçi, yayımladığı mesajda Düyun-u Umumiye idaresinin kurulmasıyla devletin borç yükünün hafifletildiğini savundu. Hüsnü Bozkurt ise bu iddiaya karşılık şu verileri paylaştı:
Düyun-u Umumiye, 1881'den itibaren Anadolu'nun tuz dahil tüm madenlerine ve kaynaklarına el koymuştur.
Osmanlı Devleti bu süreçte "Hasta Adam" olarak anılır hale gelmiştir.
Söz konusu borçlar ancak Lozan Antlaşması ile milletin sırtından atılabilmiş ve son taksidi 1954 yılında Cumhuriyet tarafından ödenmiştir.
ADD Başkanı Hüsnü Bozkurt’tan Cumhuriyet Vurgulu Paylaşım
Yönetim ve Toprak Kayıpları Eleştirisi
Vali Çiftçi, Abdülhamid’in Osmanlı tarihinde ilk kez meclis açan ve anayasa ilan eden padişah olduğunu belirterek kendisini "rehber" olarak tanımladı. ADD Genel Başkanı Bozkurt bu ifadelere dair şu iddiaları dile getirdi:
Açılan meclis 2 yıl sonra kapatılmış ve anayasa 31 yıl boyunca rafa kaldırılmıştır.
Bu dönemde 1,5 milyon kilometrekare vatan toprağı kaybedilmiştir.
Donanmanın 30 yıl Haliç’te tutulması nedeniyle 1. Dünya Savaşı’nda deniz savaşı yapılamamış, Çanakkale zaferi ise Boğaz topçusu ve Mustafa Kemal Paşa komutasındaki Mehmetçik sayesinde kazanılmıştır.
Eğitim ve Sanayi Verileri
Bozkurt, o dönemden Cumhuriyete devlete ait tek bir fabrika bacası, demiryolu hattı veya liman kalmadığını savundu. Ayrıca o süreçte okuryazarlık oranının erkeklerde yüzde 7, kadınlarda ise binde 4 seviyesinde olduğunu belirtti.