Akdeniz Gerçek | Gündem | Ferdi Zeyrek Davasında Skandal Rapor! İhmaller Zinciri Ortaya Çıktı

Ferdi Zeyrek Davasında Skandal Rapor! İhmaller Zinciri Ortaya Çıktı

Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek’i hayattan koparan havuz faciasının altından korkunç bir "ihmaller zinciri" çıktı. Mahkemeye sunulan bilirkişi raporu; denetimden kaçırılan gizli havuzu, projesiz inşa edilen makine dairesini ve ölümcül tesisat hatalarını tüm çıplaklığıyla gözler önüne serdi

Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek’i hayattan koparan havuz faciasının altından korkunç bir "ihmaller zinciri" çıktı. Mahkemeye sunulan bilirkişi raporu; denetimden kaçırılan gizli havuzu, projesiz inşa edilen makine dairesini ve ölümcül tesisat hatalarını tüm çıplaklığıyla gözler önüne serdi

Ferdi Zeyrek Davasında Skandal Rapor! İhmaller Zinciri Ortaya Çıktı
KAYNAK: Haber Merkezi
FOTOĞRAF: HABER MERKEZİ

Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek’in 9 Haziran 2025’te evindeki havuzun makine dairesinde elektrik çarpması sonucu hayatını kaybetmesine ilişkin davada, İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi tarafından hazırlanan bilirkişi raporu Manisa 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ne sunuldu. Yüksek makine, elektrik-elektronik, inşaat mühendisleri ile iş sağlığı güvenliği uzmanından oluşan 5 kişilik heyetin 15 Eylül’de tamamladığı rapor, ölümün tek bir kazadan ziyade birbirini izleyen bir ihmaller zincirinden kaynaklandığını ortaya koydu.

Kaçak Havuz ve Kopan Denetim Zinciri

Ferdi Zeyrek’in konutunun bulunduğu sitenin 20 Kasım 2020 onaylı mimari tadilat projesinde süs havuzlarının eklendiği ancak derinliklerine dair bir bilginin yer almadığı tespit edildi. Bilirkişi heyetinin 2 Şubat 2026’daki incelemesinde, süs havuzu olarak gösterilen bu alanın fiilen 160 santimetre derinliğinde bir yüzme havuzu olduğu ve makine odasının onaylı projede hiç bulunmadığı belirlendi. Her iki imalatın da imar mevzuatına aykırı, izinsiz ve projesiz inşa edildiği rapora yansıdı.

Yapının müteahhidinin, havuz imalatları tamamlandıktan sonra üzerini kapattığı ve yapı kullanma izin belgesi alındıktan sonra yeniden açtığı yönündeki itirafı da raporda yer aldı. Heyet, bu gizleme işleminin "denetim zincirinin kopmasına" neden olduğunu değerlendirdi. Ayrıca, 11-18 Kasım 2020 tarihli seviye tespit tutanağında havuzun su dolu olduğunu gören Yunusemre Belediyesi personeli ile durumu tespit edemeden işin yüzde 100 tamamlandığına dair 23 Şubat 2021'de onay veren yapı denetim firması yetkilileri kusurlu bulundu.

Elektrik Tesisatında Ölümcül Hatalar

Raporda, havuz ve makine odasının elektrik tesisatını yapan kişinin zorunlu topraklama ve potansiyel dengeleme projelerini hazırlamadığı ve onay almadığı belirtildi. Zeyrek’in ölümüne neden olan elektrik kaçağının 750 watt gücündeki jakuzi motorundan kaynaklandığı saptandı. Bu motorun 2022'de gördüğü tamirat sonrası su sızdırmazlığını kaybettiği, zemine sabitlenmek yerine hatalı şekilde plastik bir sehpa üzerine konulduğu ve metal aksamların topraklanmadığı ifade edildi. Ayrıca sistemdeki kaçak akım rölesinin de arızalı olduğu belirlendi.

Olay günü metal merdivende yaklaşık 67 voltluk gerilim oluştuğu, Ferdi Zeyrek’in vücudundan ise 170 ila 203 miliamper akım geçtiği hesaplandı. Eğer standartlara uygun topraklama ve potansiyel dengeleme sistemi kurulsaydı, temas geriliminin 6 volta düşeceği ve hayati tehlike oluşmayacağı vurgulandı.

Asli ve Tali Kusurlular Belirlendi

Kazanın sabahında makine dairesindeki su birikintisi ve arızanın fark edilmesine rağmen, tehlikeli alanın kapatılmadığı ve durumun Ferdi Zeyrek’e bildirilmediği ortaya çıktı. Site yönetiminin bildirim için verdiği talimatın, görevlendirilen kişi tarafından yerine getirilmediği anlaşıldı.

Sorumluluk zincirini detaylandıran bilirkişi raporuna göre; müteahhit, elektrik teknisyeni, motor tamircisi ve montaj elemanı olmak üzere 4 kişi asli kusurlu bulundu. Havuz bakımından sorumlu kişinin de aralarında bulunduğu 9 kişi tali kusurlu sayılırken, Ferdi Zeyrek ile birlikte 4 kişinin kusurunun olmadığı ifade edildi. Olaya ilişkin yargılama süreci, Manisa 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 9 Ekim Cuma günü yapılacak duruşma ile devam edecek.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız