Akdeniz Gerçek | Gündem | Eski Eğitim-İş Başkanı Veli Demir Beraat Etti! Eski Eğitim İş Antalya Şube Başkanı Fatih Iltar Yalnız Bırakmadı

Eski Eğitim-İş Başkanı Veli Demir Beraat Etti! Eski Eğitim İş Antalya Şube Başkanı Fatih Iltar Yalnız Bırakmadı

Anayasa Mahkemesi'nin "ifade özgürlüğü ihlali" kararının ardından yeniden yargılanan eski Eğitim-İş Genel Başkanı Veli Demir beraat etti. Konya Adliyesi'nde görülen duruşmada Demir'i yalnız bırakmayan eski Antalya Şube Başkanı Fatih Iltar, "Bir kez daha haklılığımız ortaya çıktı" dedi.

Anayasa Mahkemesi'nin "ifade özgürlüğü ihlali" kararının ardından yeniden yargılanan eski Eğitim-İş Genel Başkanı Veli Demir beraat etti. Konya Adliyesi'nde görülen duruşmada Demir'i yalnız bırakmayan eski Antalya Şube Başkanı Fatih Iltar, "Bir kez daha haklılığımız ortaya çıktı" dedi.

Eski Eğitim-İş Başkanı Veli Demir Beraat Etti! Eski Eğitim İş Antalya Şube Başkanı Fatih Iltar Yalnız Bırakmadı
KAYNAK: Buse Yeşil
FOTOĞRAF: haber merkezi

Eski Eğitim-İş Genel Başkanı ve Laiklik Meclisi üyesi Veli Demir, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) "ifade özgürlüğü ihlali" kararının ardından yeniden yargılandığı davada beraat etti. 15 Temmuz darbe girişiminin arka planındaki siyasi ilişkileri eleştirdiği açıklamaları nedeniyle uzun süredir hukuk mücadelesi veren Demir'in davası, Konya 16. Asliye Ceza Mahkemesi’nde karara bağlandı.

Ne Olmuştu? Geçmişten Bugüne Yargılama Süreci

Eğitimci Veli Demir, sendika başkanlığı dönemindeki eleştirel açıklamaları nedeniyle daha önce aynı mahkemece Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 301. maddesinde yer alan “hükümeti alenen aşağılama” suçlamasıyla 6 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

Cezanın kesinleşmesinin ardından dosyayı inceleyen Anayasa Mahkemesi, verilen mahkûmiyet kararının "ifade özgürlüğü ihlali" olduğuna hükmetmiş ve dosyanın yeniden yargılama yapılmak üzere yerel mahkemeye gönderilmesine karar vermişti. Konya 16. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen karar duruşmasında, AYM’nin bağlayıcı kararı ve suçun yasal unsurlarının oluşmadığı gerekçesiyle Veli Demir hakkında beraat kararı verildi. Duruşmada Eğitim-İş sendikası yöneticileri, şube başkanları ve çok sayıda demokratik kitle örgütü temsilcisi de Demir’e destek olmak amacıyla hazır bulundu.

“Doğrularımı Bir Ceza İhtimaline Feda Etmem”

Duruşmadaki savunmasında sözlerinin arkasında durduğunu vurgulayan Veli Demir, 200 bin üye ve 1 milyonu aşkın öğretmen adına konuştuğunu belirterek şu ifadeleri kullandı:

"Ben neden sanık kürsüsündeyim? FETÖ darbe girişiminden iktidar sorumlu dediğim için buradayım. Yalan mı? Biz Eğitim-İş olarak kurulduğumuz günden beri Fethullah Gülen’in askeri darbe yapma hedefi olduğunu ifade etmiştik. Ben devleti yöneten bir siyasi anlayışı eleştirdim. AKP devlet değil, seçimle işbaşına gelmiş bir siyasi partidir... Ülkem için doğrularımı bir ceza ihtimaline feda etmem."

“İktidar Bu Darbenin Bir Sonucudur”

AKP iktidarını "darbe ürünü" olarak nitelendiren eleştirilerini yinelenen Demir, 12 Eylül faşist askeri darbesinin Türkiye’deki dinci ve şeriatçı yapıları iktidara taşıdığını, sol ve Atatürkçü düşüncenin önünün kesildiğini belirtti. 2010 Referandumu sürecine de değinen Demir, bu sürecin yargı kurumlarının müritlerle kuşatılmasına zemin hazırladığını ifade ederek, "Önünüzde Anayasa Mahkemesi’nin ihlal kararı var. Talebim bağış değil, hakkın sahibine verilmesi talebidir" diyerek beraatini talep etti.

Duruşmayı takip eden eski Eğitim-İş Antalya Şube Başkanı Fatin Iltar da adliye çıkışında yaptığı açıklamada, "Konya Adliyesinde yargılanan önceki dönem Eğitim İş Sendikası Genel Başkanı Veli Demir’in duruşmasına katıldık. Bir kez daha haklılığımız ortaya çıktı" diyerek karardan duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız