Küresel ısınma ve azalan yağışlar, Isparta Eğirdir’de tarımsal üretimi her geçen yıl daha da zorlaştırıyor. Özellikle 2025 yaz sezonunda yaşanan kuraklık nedeniyle elma bahçelerini sulamakta güçlük çeken çiftçiler, tankerlerle su taşımak zorunda kaldı. Bu tablo, bölgede üretim deseninin değişmesini kaçınılmaz hale getirdi.
Kuraklıkla mücadelede somut adım atan Tepeli Köyü Muhtarı ve Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mustafa Kemal Demirekin, köyünde susuz tarıma geçiş sürecine öncülük etti. Demirekin, 2,5 dönümlük arazisinde daha önce bulunan elma ve ceviz ağaçlarını sökerek, kuraklığa dayanıklı 70 adet vişne ile Arbeküm ve Gemlik türlerinden 70 adet zeytin fidanı dikti.
Eğirdir Gölü’nün su seviyesinin her yıl daha da düştüğüne dikkat çeken Demirekin, yaşanan süreci şu sözlerle anlattı:“Bu kuraklık nedeniyle biz çiftçiler olarak farklı üretim modellerine yönelmek zorunda kaldık. Tarım İlçe Müdürümüz ve personelinin önerileri doğrultusunda, bu şartlara uygun fidanları tercih ettik. Bölgemizde su kıtlığı yaşandığı için, az su isteyen bu ürünleri üretmek durumundayız. Arazim 2,5 dönüm ve bu alana 70 adet zeytin ile susuz yetiştirilecek 70 adet vişne fidanı diktik. İnşallah hepimiz için hayırlı olur.”
Projeyi teknik açıdan değerlendiren Ziraat Mühendisi Hasan Demirekin ise bölgede su sıkıntısının kritik seviyelere ulaştığını belirtti. Amaçlarının üretimden kopuşu engellemek olduğunu vurgulayan Demirekin, “Araziler boş kalmasın, çiftçi geliri korunsun” anlayışıyla hareket ettiklerini ifade etti. Vişnenin kuraklığa dayanıklı yapısıyla iyi bir alternatif sunduğunu belirten Demirekin, zeytinin ise deneme amaçlı dikildiğini, verim ve piyasa talebinin önümüzdeki yıllarda netleşeceğini söyledi.
Tepeli Köyü’nde başlatılan susuz tarım uygulamasının, Eğirdir ve çevresindeki üreticilere örnek olması hedefleniyor. Fidan dikim çalışmalarına Eğirdir İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ramazan Taran ile teknik ekip de katılarak sahada incelemelerde bulundu ve üreticiye teknik destek sağladı.