Antalya'nın İbradı ilçesi Ormana Mahallesi sınırları içerisinde yer alan ve bölgenin en değerli ekosistemlerinden biri olan 90 bin dönümlük Eynif Ovası, bugünlerde eşsiz bir doğa olayına mekan oldu.
Toros Dağları'nın Kalbinde Vahşi Yaşam Canlandı
Bölgede özgürce yaşamlarını sürdüren yüzlerce yılkı atı, dünyaya yeni gözlerini açan yavrularıyla birlikte dron kameraları tarafından kayıt altına alındı.
Toros Dağları'nın eteklerinde yer alan bu muazzam ovada, özellikle ilkbahar aylarında yavrularıyla birlikte popülasyonunu artıran atların oluşturduğu renkli sürüler, doğanın içerisinde adeta kartpostallık sahneler ortaya çıkardı.
Bölge Turizmi Canlandı
Son dönemde Konya'yı Akdeniz'e bağlayan Demirkapı Tüneli'nin hizmete girmesiyle birlikte Antalya'nın bu gizli cennetine ulaşım oldukça kolaylaştı. Yolculuk sürelerinin kısalması ve konforun artması, Eynif Ovası'na olan ilgiyi katlayarak artırırken, bölge özellikle doğa fotoğrafçıları ve hafta sonu kaçamağı yapmak isteyen Antalyalıların ilk adresi haline geldi.
Zaman zaman yüzlerce atın bir arada görülebildiği bu devasa ovaya Akseki ilçesinden gelen Hüseyin Çatlı, "90 bin dönümlük bu ovada atları yavrularıyla birlikte görmek harika bir şey. Bugün şansımıza yüzlerce yılkı atını bir arada gördük. Hatta ovada bulunan ineklerle birlikte yayılmaları da çok güzel bir görüntü oluşturuyor" sözleriyle tanıklık ettiği manzarayı aktardı.
Güçlü Liderlerin Yönettiği Asırlık Koloniler
Özgürlüklerine son derece düşkün olan ve insanları kendilerine fazla yaklaştırmayan bu yılkı atları, doğada son derece disiplinli bir sosyal hiyerarşi içinde yaşıyor. Vahşi yaşamın tüm zorluklarına göğüs geren bu canlılar, genellikle 10 ila 12 attan oluşan küçük aile grupları halinde hareket ediyor.
Bu grupların liderliğini her zaman en güçlü bir erkek at üstlenirken, grubun diğer üyelerini ise kısraklar, taylar ve tor adı verilen genç dişi ve erkek atlar oluşturuyor. İnsan müdahalesinden uzak, tamamen doğanın kendi kurallarıyla işleyen bu düzen, yüzlerce yıldır bozulmadan nesilden nesle aktarılmaya devam ediyor.
Osmanlı Sipahilerinden Günümüze
Eynif Ovası'nda yaşayan bu atların kökeni, bölge tarihiyle doğrudan kesişen çok güçlü bir geçmişe dayanıyor. Akademik çalışmalara da konu olan bilgilere göre, Ormana köyü ağaları zamanında Osmanlı yönetiminden Eynif Ovası'nın yedi adet tapusunu, Ormanalı gençleri savaş döneminde sipahi ocağına yazdırma karşılığında talep ediyor. Savaş bitip Osmanlı Devleti dağılınca memleketlerine dönen askerler, yanlarında bu hızlı koşu atlarını da getiriyor. Ancak Toroslar'ın engebeli ve ağır arazi koşullarında yük taşımak için daha güçlü çeki hayvanlarına ihtiyaç duyulunca, bu asil savaş atları ovaya salıveriliyor. O günden beri doğa koşullarına mükemmel şekilde adapte olan atların mevcudunun günümüzde bini geçtiği tahmin ediliyor.