Kaynak:İHA
Ürünlü Mahallesi'nde bulunan 300-400 yıllık düğmeli evler, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından başlatılan restore çalışmaları kapsamında aslına uygun bir şekilde restore ediliyor.
Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nün denetiminde gerçekleştirilen hummalı çalışmalar sonucunda, yapılar müze, otel, pansiyon, ev, konak, hediyelik ve yöresel ürün satışı yapılan mekanlar olarak hizmet veriyor.
Dedesinin dedesinden kalma evi restore ediyor
Restorasyonu yapılan 2 katlı düğmeli evin sahibi Hüda Onay, evlerinin 2009 yılında koruma altına alındığını ve Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan aldıkları destekle restorasyona başladıklarını ifade etti.
Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan aldıkları maddi destekle evlerini butik otel olarak restore etmeyi planladıklarını söyleyen Onay, projelerine verilen destekten dolayı Bakan Mehmet Nuri Ersoy'a teşekkür etti.
Restorasyon hassas bir iştir
Restorasyon ustası Hilmi Bilgen, düğmeli evlerin restore işlemlerini yaptığını ve bu işin hassas bir süreç olduğunu vurguladı.
Taşların temizlenmesi, fırça çekilmesi, derz yapılması gibi detayların titizlikle ele alındığını belirten Bilgen, mevcut yapıların orijinalliğini koruma amacıyla dikkatli bir çalışma yürüttüklerini ifade etti.
3 katlı düğmeli evin tarihi 400 yıla kadar uzanıyor
Ev sahibi Gülsüm Özdemir, 3 katlı düğmeli evin tarihinin 400 yıla kadar uzandığını söyledi. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın projelerine destek vermesiyle birlikte evini restore etmeye karar verdiklerini belirten Özdemir, bu tarihi mirası çocuklarına ve torunlarına aktarmayı amaçladıklarını ifade etti.
Ürünlü Mahallesinde 29 ev tescilli
Ürünlü Mahallesi eski muhtarı Nutfullah Murat Yamansoy, mahallelerinde bulunan 29 tescilli düğmeli ev olduğunu belirtti. Yamansoy, Turizm Bakanlığı'nın destekleriyle gerçekleştirilen restore çalışmalarının bölge halkını mutlu ettiğini ifade etti.
Düğmeli Evlerin Osmanlı Mimarisine Katkısı
Antalya'nın İbradı ve Akseki ilçelerine özgü düğmeli evler, geleneksel Osmanlı mimarisini yansıtarak 300 yıllık bir geçmişe sahiptir.
Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi'nin yaptığı araştırmaya göre, düğmeli evlerin dünya genelinde sadece Akseki ve İbradı bölgesinde bulunduğu tespit edilmiştir.