Antalya
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
24°
Akdeniz Gerçek | Ekonomi | Türkiye'de Tahıl Üretimi Azaldı! Çiftçiler Zor Durumda

Türkiye'de Tahıl Üretimi Azaldı! Çiftçiler Zor Durumda

Tahıl üretiminde %7,5’lik düşüş çiftçiyi zora soktu. İklim ve maliyetler, üretimdeki gerilemenin ana nedenleri arasında yer alıyor.

Tahıl üretiminde %7,5’lik düşüş çiftçiyi zora soktu. İklim ve maliyetler, üretimdeki gerilemenin ana nedenleri arasında yer alıyor.

Türkiye'de Tahıl Üretimi Azaldı! Çiftçiler Zor Durumda

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre, 2024 yılında tahıl üretimi bir önceki yıla göre %7,5 oranında azaldı. Yaklaşık 39 milyon ton olarak gerçekleşen tahıl üretiminde buğday, arpa, çavdar, yulaf ve mısırda önemli düşüşler yaşandı.

Buğday ve Arpa Üretimi Düşüşte

Verilere göre, buğday üretimi %5,5, arpa üretimi %12, çavdar üretimi %15,7, yulaf üretimi %4,9 ve mısır üretimi %10 oranında geriledi. 2023 yılında 22 milyon ton olan buğday üretimi, 2024 yılında 20 milyon tona düştü.

Çiftçiler İklim ve Maliyetlerin Kıskacında

Türkiye Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Baki Remzi Suiçmez, tahıl üretimindeki düşüşün temel nedenlerini açıkladı. Suiçmez, iklim koşulları, kuraklık, yüksek üretim maliyetleri ve düşük alım fiyatlarının üreticiyi zor durumda bıraktığını belirtti.

Suiçmez, “İklim etkilerinin artacağı bir dönemde, sulama yatırımlarının artırılması, basınçlı sulama sistemlerine geçilmesi ve kuraklığa dayanıklı tohumların kullanılması gibi teknik önlemler alınabilir. Ancak bu önlemlerin yanı sıra, çiftçinin üretime devam etmesi için maliyetlerin düşürülmesi ve alım fiyatlarının artırılması şart” ifadelerini kullandı.

Üretim Planlaması Vurgusu

Suiçmez, tarımsal üretim planlamasının önemine dikkat çekerek, “Bitkisel ve hayvansal üretim planlamasının sağlıklı bir şekilde uygulanması, üretim artışını destekler. Ancak politikaların sürdürülebilir olması ve çiftçinin kazançlı çıkması gerekiyor. Üretim artışı, tüketicinin de uygun fiyatlarla ürünlere ulaşmasını sağlar” dedi.

Arz Açığı İthalatla Karşılanabilir

Suiçmez, üretimdeki azalma nedeniyle Türkiye’nin kendine yeterliliğinin tehlikeye girebileceğini ve arz açığının ithalat yoluyla karşılanmasının kaçınılmaz hale gelebileceğini belirtti.
 

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız