Antalya
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
21°
Akdeniz Gerçek | Ekonomi | Sistem değişiyor! Çalışan emeklilerden ekstra prim kesilecek!

Sistem değişiyor! Çalışan emeklilerden ekstra prim kesilecek!

Çalışan emeklileri ilgilendiren yeni düzenlemelerle, belli bir yaşa kadar GSS primi alınabilecek ve tamamlayıcı emeklilikle ek gelir sağlanacak.

Çalışan emeklileri ilgilendiren yeni düzenlemelerle, belli bir yaşa kadar GSS primi alınabilecek ve tamamlayıcı emeklilikle ek gelir sağlanacak.

Sistem değişiyor! Çalışan emeklilerden ekstra prim kesilecek!

Ekonomi gündeminde emeklilerle ilgili önemli gelişmeler yaşanıyor. Yeni orta vadeli program, sosyal güvenlik sisteminde yapılacak düzenlemeleri içeriyor. Ekonomi bürokrasisi, sistemin dengesini sağlamak amacıyla birçok seçeneği masaya yatırdı. İşte detaylar...

Çalışan Emeklilerden Genel Sağlık Sigortası

Türkiye ekonomisinin 3 yıllık yol haritası olan orta vadeli program, sosyal güvenlik sistemini de etkileyecek. Ekonomi bürokrasisi, çalışan emeklilerden genel sağlık sigortası alınması formülü üzerinde duruyor. Halen emeklilik dönemine kadar çalışanlardan toplam yüzde 12,5 genel sağlık sigortası primi kesiliyor. Bu primin yüzde 7,5’i işveren payı, yüzde 5’i ise çalışan payıdır. Emekli maaşını alarak çalışmaya devam edenlerden ise yalnızca sosyal güvenlik destek primi kesiliyor; genel sağlık sigortası primi ödenmiyor.

Yaş Sınırı ve Genel Sağlık Sigortası

Tartışılan modelde, emekli aylığı alarak çalışmaya devam edenlerden belli bir yaşa kadar genel sağlık sigortası alınması öngörülüyor. Yaş sınırı için henüz net bir bilgi yok, ancak 55-60 yaş aralığı gibi bir kriterin getirilebileceği ifade ediliyor. Genel sağlık sigortası primlerinin çalışanın aldığı maaştan kesilip kesilmeyeceği ve işçi-işveren dengesi konularında çalışmalar devam ediyor.

Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi

Orta vadeli programda bir diğer önemli düzenleme ise tamamlayıcı emeklilik sistemi. Yeni sistem, bireysel emeklilikteki otomatik katılımın ikinci bir emeklilik aylığı sağlaması için tamamlayıcı emeklilik sistemine dönüştürülmesi gündemde. Çalışanların işveren ve devletin desteğiyle tamamlayıcı emeklilik sistemine prim ödemesi planlanıyor. Bu sayede, çalışanların SGK'dan emekli olmasının yanı sıra ikinci bir emeklilik imkanı da sunulacak.

İkinci Emekli Aylığı Olanağı

Mevcut sistemde çalışanlar her ay brüt ücretlerinin yüzde 3’ünü bireysel emeklilik sistemine aktarıyor. Devlet, bu miktarın yüzde 30’u kadar katkı yapıyor. Tamamlayıcı emeklilikte, işverenin de katkı sunmasıyla birlikte, 10 yıl ve 56 yaş şartları sağlandığında birikim sahibine toplu para veya ikinci emekli aylığı ödenmesi planlanıyor.

Bu yeni düzenlemelerle birlikte, emeklilerin sosyal güvenlik hakları ve gelirleri güçlendirilmesi hedefleniyor. Ekonomi bürokrasisinin çalışmaları devam ederken, detayların önümüzdeki günlerde netleşmesi bekleniyor.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız