Antalya
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
14°
Akdeniz Gerçek | Ekonomi | Rekabet Kurumu 2023'te büyük ceza kesti

Rekabet Kurumu 2023'te büyük ceza kesti

Bu yıl 58 soruşturma sonuçlandı; 46'sında ihlal tespit edilerek teşebbüslerle uzlaşmaya varıldı ve toplamda 2,3 milyar lira ceza uygulandı.

Bu yıl 58 soruşturma sonuçlandı; 46'sında ihlal tespit edilerek teşebbüslerle uzlaşmaya varıldı ve toplamda 2,3 milyar lira ceza uygulandı.

Rekabet Kurumu 2023'te büyük ceza kesti

Rekabet Kurumu Başkanı Birol Küle, geçmişte olduğu gibi yeni dönemde de karteller, raf fiyatlarına ve çalışan ücretlerine yapılan müdahalelerin kırmızı çizgileri olacağını vurgulayarak, Kurumun 2023 yılında yürüttüğü soruşturmalar ve 2024 yılı hedeflerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Küle, dijital pazar ve yapay zekadaki gelişmelerin iş yapış şekillerindeki değişimlere dikkat çekti. Bu süreçte, ürün ve hizmetlerden elde edilen faydaların yanı sıra rekabete aykırı davranışların da arttığını ve şekil değiştirdiğini belirtti.

Küle, Kurumun öncelikli olarak bilişim teknolojilerine ve insan kaynağına yatırım yaptığını, dijital veriler üzerindeki inceleme kapasitesini artırarak soruşturma ve yerinde incelemelerde ciddi bir artış sağladıklarını ifade etti. Ayrıca, incelemeler için sadece şikayet beklemediklerini, sektörlerdeki aksaklıkları gözlemleyerek resen müdahalede bulunduklarını belirtti.

Geçtiğimiz yıl yürütülen soruşturmalar hakkında bilgi veren Küle, 58 soruşturmanın tamamlandığını ve bunlardan 46'sında ihlal tespit edildiğini, teşebbüslerin ihlali kabul ederek uzlaşmaya vardığı 46 soruda ise 2,3 milyar lira ceza kesildiğini açıkladı. Ancak sadece ceza kesmenin ötesine geçerek, bazı pazarlarda rekabetin nasıl açılacağına dair rehberlik yapmanın önemine vurgu yaptı.

Küle, devam eden 45 soruşturma hakkında bilgi vererek, bu soruşturmaların genellikle gıda, beyaz eşya, küçük ev aletleri, eğitim, inşaat, enerji, otomotiv, eğlence, bilgi teknolojileri, kozmetik ve kimya sektörlerinde yoğunlaştığını belirtti. İnsan kaynağını daha etkin bir şekilde kullanarak hızlı kararlar aldıklarını ve Kanunlarına kazandırılan taahhüt ve uzlaşma mekanizmalarını kullanarak uyum süreçlerini yönettiklerini söyledi.

Son olarak, Küle, örnek olarak Digitürk'ün alt yayın hakları, Obilet'in bağlama uygulamaları ve çevrim içi reklam kısıtlamaları gibi dosyalarda, sadece ceza odaklı değil, aynı zamanda teşebbüslerin ihlal olmayan pazar şartlarına dönmeleri için detaylı uyum süreçleri yürüttüklerini vurguladı.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız