Antalya
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
14°
Akdeniz Gerçek | Ekonomi | Merkez Bankası enflasyondaki artışın sebeblerini açıkladı

Merkez Bankası enflasyondaki artışın sebeblerini açıkladı

TCMB'nin Aralık değerlendirmesine göre, enerji ve gıda fiyatlarındaki artış enflasyonu şekillendirdi.

TCMB'nin Aralık değerlendirmesine göre, enerji ve gıda fiyatlarındaki artış enflasyonu şekillendirdi.

Merkez Bankası enflasyondaki artışın sebeblerini açıkladı

Merkez Bankası (TCMB), aralık ayı "Aylık Fiyat Gelişmeleri" raporunu kamuoyuyla paylaştı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, tüketici enflasyonu (TÜFE) aralık ayında aylık bazda yüzde 2,93 artış gösterirken, yıllık bazda ise yüzde 64,77 puan yükseldi. TCMB raporunda, "Enflasyon, 2023 yılı tahminlerinin orta noktasının altında gerçekleşmiştir" ifadesi yer aldı.

Raporda öne çıkan başlıklar şu şekilde:

  • Yıllık enflasyon, temel mal ve hizmet gruplarında sınırlı bir artış gösterirken, enerji ve gıda gruplarındaki artış daha belirgin oldu.
  • Bedelsiz doğal gaz kullanım sınırının aşılmasının etkisi, aylık tüketici enflasyonuna 0,29 puanlık bir etki yaparken, akaryakıt fiyatlarındaki düşüş enerji grubu fiyat artışını sınırladı.
  • Sebze ve kırmızı et fiyatlarındaki yüksek artışın etkisiyle, aylık tüketici enflasyonunun yaklaşık yarısı gıda grubundan kaynaklandı.
  • Temel mal grubu içinde beyaz eşya fiyatları dayanıklı mal alt grubunu, ilaç fiyatları ise diğer temel mal alt grubunu etkiledi.
  • Beklenen ücret artışlarının, dayanıklı mal fiyatlarındaki yükselişte etkili olduğu gözlemlendi.
  • Hizmet grubunda aylık fiyat artışı yavaşlarken, aylık kira enflasyonundaki zayıflama devam etti ve ulaştırma hizmetleri fiyatları akaryakıt fiyatlarındaki düşüşle uyumlu bir şekilde geriledi.
  • Aralık ayında üretici fiyatları, enerji grubu kaynaklı olarak aylık bazda yavaşladı; ancak düşük baz etkisiyle yıllık üretici enflasyonu arttı.
  • Tüm göstergeler değerlendirildiğinde, enflasyonun ana eğilimi bir önceki aya kıyasla görece yatay bir seyir izleyerek, Enflasyon Raporu'nda öngörülenin daha ılımlı bir görünüm sergilediği belirtildi.
Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız