Geleceğini şekillendirmek isteyen milyonlarca adayın büyük bir heyecanla beklediği Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) bu hafta sonu gerçekleştirilecek. 20-21 Haziran tarihlerinde yapılacak olan dev sınav maratonuna ilişkin son hazırlıklar tamamlanırken, ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy aday sayısı, oturum detayları ve sınav günü kuralları hakkında çok önemli açıklamalarda bulundu.
Hafta sonu 3 oturumda milyonlarca aday ter dökecek
ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy'un paylaştığı verilere göre, bu yılki YKS'de oturumlara göre başvuru sayıları ve sınav takvimi şu şekilde netleşti:
1. Oturum - Temel Yeterlilik Testi (TYT): 20 Haziran Cumartesi günü saat 10.15'te başlayacak. Bu oturuma tam 2 milyon 425 bin 628 aday katılacak.
2. Oturum - Alan Yeterlilik Testleri (AYT): 21 Haziran Pazar günü saat 10.15'te gerçekleştirilecek. Oturumda 1 milyon 627 bin 960 aday ter dökecek.
3. Oturum - Yabancı Dil Testi (YDT): 21 Haziran Pazar günü saat 15.45'te başlayacak. Toplam 203 bin 639 adayın gireceği bu oturumda dil dağılımları; İngilizce (195 bin 51), Arapça (4 bin 178), Almanca (2 bin 550), Rusça (941) ve Fransızca (919) olarak açıklandı.
En genç aday 16, en yaşlı aday 87 yaşında
Sınava başvuranların yaş ve lise türü dağılımları da oldukça dikkat çekici detaylar barındırıyor. Yaklaşık 1 milyon adayın (921 bin 248 kişi) ilk kez kapısını çalacağı YKS'nin en genç adayı 16 yaşındayken, en yaşlı adayı ise 87 yaşında. Sınavda ayrıca 50 yaş ve üzeri 20 bin 158 aday yer alırken, YÖK'ün 34 yaş üstü kadınlar için ayırdığı kontenjandan faydalanmak isteyen 83 bin 741 aday başvuru yaptı. Toplam başvuruların 1 milyon 324 bin 509'unu kadın, 1 milyon 101 bin 119'unu ise erkek adaylar oluşturdu.
Adayların mezuniyet durumlarında ise 978 bin 408 kişiyle Anadolu liseleri ilk sırada yer alırken; meslek liseleri (514 bin 809), açık öğretim liseleri (294 bin 52), imam hatip liseleri (186 bin 800) ve fen liseleri (104 bin 273) sırasıyla takibi sürdürdü.

Şehit-gazi yakınlarına muafiyet ve engelli adaylara özel konfor
ÖSYM, toplumsal dayanışma ve adalet ilkeleri gereği bu yıl da özel durumdaki adayları unutmadı. Bu kapsamda 10 bin 880 şehit ve gazi yakını sınav ücretlerinden tamamen muaf tutuldu.
Sınava katılacak 15 bin 360 engelli aday için ise tüm binalarda detaylı incelemeler yapılarak fiziki koşullar hazır hale getirildi. Sağlık raporları doğrultusunda engelli adaylara ek süre ve yardımcı personel gibi hayati destekler sağlanacak.
Dört ilçede ilk kez sınav heyecanı ve milli sporculara Belgrad jesti
2026-YKS; Türkiye'nin 81 ili ve KKTC'nin başkenti Lefkoşa dahil toplam 254 sınav merkezinde kurulacak devasa bir ağla yönetilecek. Bu yıl Antalya’nın Gazipaşa, Konya’nın Ilgın, Aydın’ın Kuşadası ve Trabzon’un Of ilçelerinde ilk kez YKS oturumları düzenlenecek. Sınav güvenliği ve düzeni için sahada 3 oturum toplamında 600 binin üzerinde sınav görevlisi ve yaklaşık 50 bin emniyet personeli mesai yapacak.
Öte yandan, Sırbistan'da düzenlenecek ISF Dünya Okul Sporları Basketbol Şampiyonası'nda Türkiye'yi temsil edecek 8 milli sporcu için mağduriyet yaşanmaması adına Belgrad'da Türkiye ile eş zamanlı olarak TYT ve AYT oturumları kurulacak.
ÖSYM Başkanı'ndan hayati uyarılar: Kimliklere ve saatlere dikkat!
Sınav günü herhangi bir hak kaybı veya mağduriyet yaşanmaması için uyarılarda bulunan Ersoy, şu noktaların altını kalın çizgilerle çizdi:
Belge Kontrolü: Sınav giriş belgesi ve üzerinde T.C. kimlik numarası ile fotoğrafı bulunan geçerli kimlik kartı olmadan adaylar kesinlikle içeri alınmayacak. Eski, fotoğrafsız veya yıpranmış kimlikler kabul edilmeyecek.
Nüfus Müdürlükleri Açık Olacak: Kimliğini kaybeden veya sınav günü sorun yaşayanlar için sınav merkezlerindeki nüfus müdürlükleri hafta sonu açık tutulacak.
Farklı Bina Riski: TYT, AYT ve YDT oturumlarında adayların sınav binaları değişiklik gösterebilir. Bu yüzden adreslerin bir gün önceden gidilip görülmesi büyük önem taşıyor.
Zaman Yönetimi: Trafik ve ulaşım aksaklıkları hesaba katılarak sınav binalarına erken saatlerde gelinmesi gerekiyor.
Son olarak adaylara seslenen Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy, soruların tamamen okul müfredatından geleceğini hatırlatarak, "Sizler bizim için kıymetlisiniz. Kendinize güvenin, elinizden gelenin en iyisini yapın. Ailelerin de bu süreçte çocuklarını kaygıdan uzak tutacak bir destekleyici rol üstlenmesi çok önemli. Hepinize başarılar diliyorum" diyerek sözlerini tamamladı.