Antalya
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
21°
Akdeniz Gerçek | Dünya | Sri Lanka'nın Yeni Devlet Başkanı Kumara Dissanayake Göreve Başladı

Sri Lanka'nın Yeni Devlet Başkanı Kumara Dissanayake Göreve Başladı

Sri Lanka'da yapılan devlet başkanı seçimlerini kazanan Anura Kumara Dissanayake, yemin ederek görevine başladı. HalkA söz verdi.

Sri Lanka'da yapılan devlet başkanı seçimlerini kazanan Anura Kumara Dissanayake, yemin ederek görevine başladı. HalkA söz verdi.

Sri Lanka'nın Yeni Devlet Başkanı Kumara Dissanayake Göreve Başladı

Sri Lanka'da yapılan devlet başkanı seçimlerini kazanan Anura Kumara Dissanayake, yemin ederek görevine başladı. Dissanayake, halkın siyasete olan inancını yeniden tesis etme sözü verdi.

Yemin Töreni ve İlk Açıklamalar

Sri Lanka'daki yemin törenine milletvekilleri, din görevlileri ve ordu mensupları katıldı. Törende yemin eden Dissanayake, "Elimden gelenin en iyisini yapacağım. Bunun için herkesin desteğine ihtiyacım var," diyerek vatandaşlara çağrıda bulundu.

Sri Lanka tarihinde bir ilki temsil eden bu seçimlerde, 21 Eylül'de yapılan oylamada hiçbir aday oyların mutlak çoğunluğunu (yüzde 50'den fazlasını) alamadı. Bu nedenle devlet başkanı, ikinci tercihlerin sayımı ile belirlendi. Marksist eğilimli Dissanayake, ikinci tercihlerde muhalefet lideri Sajith Premadasa'yı geride bırakarak Sri Lanka'nın 10. devlet başkanı oldu.

Ekonomik Kriz ve Protestolar

Sri Lanka, uzun süredir devam eden kötü ekonomik durumun zirve noktasını 2022'de yaşadı. Mayıs 2022'de ülke, dış borcunu ödeyemeyerek temerrüde düştü. Hükümet, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve diğer ülkelerden ciddi miktarda borç aldı.

Enflasyonun yüzde 70'lere ulaştığı dönemde, hükümet karşıtı kitlesel protestolar "aragalaya" adıyla anıldı. Protestolar, 8. Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa'nın 14 Temmuz 2022'de istifa etmesine ve ülkeden ayrılmasına yol açtı. Bu gelişmelerin ardından eski Başbakan Ranil Wickremesinghe geçici devlet başkanı oldu.

Gelecek Beklentileri

Dissanayake, göreve başlamasıyla birlikte Sri Lanka halkının siyasete olan inancını yeniden kazandırmayı hedefliyor. Ekonomik krizi aşmak ve halkın ihtiyaçlarını karşılamak için kararlı adımlar atması bekleniyor.

 

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız