Orta Doğu ve küresel siyaset tarihinin en kritik virajlarından birine girildi. Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump ile İran yönetimi arasında uzun süredir yürütülen gizli ve yoğun müzakerelerde nihayet sona gelindi. ABD Başkanı Donald Trump, İran ile yürütülen nükleer müzakerelerde büyük bir uzlaşıya varıldığını ve tarihi anlaşmanın yarın imzalanmasının planlandığını duyurdu.
Gelişmeler dünyada bomba etkisi yaratırken, İran kanadından da sürecin olumlu gittiğine dair ilk resmi doğrulama gecikmedi.
Trump: "Bu Anlaşma Nükleer Silaha Karşı Bir Duvardır, Hürmüz Boğazı Açılacak"

Sosyal medya hesabı üzerinden sürece dair çok çarpıcı açıklamalarda bulunan ABD Başkanı Donald Trump, eski başkan Barack Obama döneminde imzalanan Kapsamlı Ortak Eylem Planı'nı (JCPOA) sert bir dille eleştirdi. Kendi yönetiminin hazırladığı metnin nükleer silahlara karşı aşılmaz bir duvar olduğunu savunan Trump, şu ifadeleri kullandı:
"Barack Hussein Obama'nın İran ile yaptığı anlaşma, JCPOA, İran'ın altı yıl önce sahip olacağı ve çok daha önce kullanmış olacağı bir nükleer silaha giden kolay, güzel ve sorunsuz bir yoldu. Benim İran ile yaptığım anlaşma ise bunun tam tersidir; nükleer silaha karşı bir duvardır. Aslında artık nükleer silah istemiyorlar ve satın alma, geliştirme ya da başka herhangi bir yöntemle de sahip olmayacaklar. Anlaşmanın yarın imzalanması planlanıyor ve imzalanmasının hemen ardından Hürmüz Boğazı herkese açık olacak."
Önceki yönetimlerin aksine bu anlaşmada hiçbir paranın el değiştirmeyeceğini ve İran'a nakit akışı sağlanmayacağını vurgulayan Trump, ortam tamamen sakinleştiğinde güçlü B-2 bombardıman uçaklarıyla dağların derinliklerine gömülü nükleer kalıntıların tamamen yok edileceğini belirtti. Trump, sürecin sorunsuz sonuçlanmasını umduğunu belirterek, "Eğer sonuçlanmazsa, elimizde nihai alternatif var ve umarım ona bir daha başvurmak zorunda kalmayız" diyerek açık kapı bırakmayı da ihmal etmedi.
İran Dışişleri Bakanı Arakçi: "Mutabakat Zaptı Hiç Bu Kadar Yakın Olmamıştı"

Trump'ın bu iddialı ve dünya gündemini sarsan açıklamalarının ardından, gözlerin çevrildiği İran cephesinden de hamle geldi. İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, iki ülke arasındaki diplomatik temaslarda sona gelindiğini doğrulayan cinsten bir açıklama yaptı.
Sürecin hassasiyetine dikkat çeken ve spekülasyonlara karşı uyarıda bulunan Arakçi, şunları kaydetti:
"Mutabakat zaptı hiç bu kadar yakın olmamıştı. Ancak son onaya kadar medya içeriği hakkındaki spekülasyonlardan herkes kaçınmalı. Uygun zamanda her şeyi kamuoyuna açıklayacağız."
İki liderlikten gelen peş peşe açıklamalar, yarın atılması planlanan imzaların yalnızca ABD-İran ilişkilerini değil, başta Hürmüz Boğazı'nın ticarete açılması olmak üzere tüm Orta Doğu dengelerini ve küresel ekonomiyi kökten değiştireceğini gösteriyor.