Antalya
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
17°
Akdeniz Gerçek | Dünya | Küresel Hava Yolu Taşımacılığı Yüzde 8 Artış Gösterdi

Küresel Hava Yolu Taşımacılığı Yüzde 8 Artış Gösterdi

Temmuz ayında küresel yolcu talebi yüzde 8 arttı, ancak CrowdStrike kaynaklı küresel yazılım sorunu havacılık sektöründe önemli aksamalara neden oldu.

Temmuz ayında küresel yolcu talebi yüzde 8 arttı, ancak CrowdStrike kaynaklı küresel yazılım sorunu havacılık sektöründe önemli aksamalara neden oldu.

Küresel Hava Yolu Taşımacılığı Yüzde 8 Artış Gösterdi

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA) tarafından açıklanan verilere göre, temmuz ayında küresel yolcu talebi, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8 oranında arttı. Bu artış, ücretli yolcu kilometresi (RPK) cinsinden ölçülen toplam talep bazında hesaplandı. Aynı dönemde mevcut koltuk kilometresi cinsinden ölçülen toplam kapasite yüzde 7,4 artarken, doluluk oranı yüzde 86,1 olarak gerçekleşti.

Temmuz ayında Microsoft'a siber güvenlik hizmeti sağlayan CrowdStrike tarafından gerçekleştirilen bir güncelleme, Microsoft işletim sistemi ile uyumsuzluk yaşanmasına yol açtı. Bu durum, 19 Temmuz'dan itibaren birçok sektörde küresel yazılım sorunlarına ve önemli aksamalara neden oldu. Microsoft, bu sorunların 8,5 milyon Windows cihazını etkilediğini tahmin etti.

Bu yazılım sorunu, özellikle havacılık sektöründe büyük etki yarattı ve en fazla zarar gören şirket ABD merkezli Delta Hava Yolları oldu.

IATA'nın Değerlendirmesi

IATA Genel Direktörü Willie Walsh, CrowdStrike'ın IT kesintisinin neden olduğu önemli aksamalara rağmen yolcu talebinin Afrika hariç tüm bölgelerde tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştığını belirtti. Walsh, yaz sezonunun sona ermesinin ardından insanların uçmaya olan bağımlılığının tekrar hatırlandığını ifade etti.

Walsh, seyahat edenlerin sayısının tatilden iş dünyasına kaydığını ve havacılığın aileleri bir araya getirmek, keşifleri mümkün kılmak ve ticarete güç vermek gibi rolleri olduğunu vurguladı. Ancak, tedarik zincirindeki sorunlar, hava yolu taşımacılığının talebini karşılamada zorluklar yaratıyor. Bu nedenle Walsh, tedarik zinciri sorunlarının çözülmesi ve hava yolculuğunun erişilebilir ve uygun fiyatlı kalması gerektiğine dair acil bir çağrıda bulundu.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız