Antalya
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
23°
Akdeniz Gerçek | Dünya | Çin ile ABD Arasındaki Cephe Komutanları Görüşmesi Yeniden Başladı

Çin ile ABD Arasındaki Cephe Komutanları Görüşmesi Yeniden Başladı

Çin ve ABD, eski Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin 2022’deki askıya alınan Cephe Komutanları Görüşmeleri'ni yeniden başlattı.

Çin ve ABD, eski Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin 2022’deki askıya alınan Cephe Komutanları Görüşmeleri'ni yeniden başlattı.

Çin ile ABD Arasındaki Cephe Komutanları Görüşmesi Yeniden Başladı

Çin ile ABD arasındaki askeri iletişim, eski ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Ağustos 2022'de Tayvan’a yaptığı ziyaretin ardından askıya alınmıştı. 

Tayvan, Çin tarafından topraklarının bir parçası olarak görülüyor ve Pelosi'nin ziyareti, Pekin yönetiminin tepkisini çekmişti. Bunun sonucunda, Çin ve ABD arasındaki Savunma Politikası Eşgüdüm Görüşmeleri, Askeri Deniz İstişare Anlaşması Görüşmeleri ve Cephe Komutanları Görüşmeleri askıya alınmıştı.

İki Yıl Sonra İlk Görüşme

İki yıl aradan sonra, Çin Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, Çin Halk Kurtuluş Ordusu Güney Cephe Komutanı Vu Yanan ile ABD Hint-Pasifik Komutanı Samuel Paparo video konferans yöntemiyle bir araya geldi. Bu görüşme, iki ülkenin cephe komutanları arasındaki ilk temas oldu ve tarafların “ortak kaygı konusu meselelerde derinlemesine görüş alışverişinde bulunduğu” belirtildi.

Askeri İletişim Yeniden Kuruldu

ABD Başkanı Joe Biden ile Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, 15 Kasım 2023'te San Francisco'da Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) Zirvesi marjında yaptıkları yüz yüze görüşmede askeri iletişimin yeniden kurulmasını kararlaştırmıştı. Bu kararın ardından, ABD Genelkurmay Başkanı Charles Quinton Brown Jr ve Çinli mevkidaşı Liu Cınli 21 Aralık 2023'te video konferans yöntemiyle görüşmüştü. Bu görüşme, askeri diyaloğun kesildiği Ağustos 2022'den bu yana iki ülke orduları arasında gerçekleşen ilk üst düzey temas olmuştu.

Ardından, Çin-ABD Savunma Politikası Eşgüdüm Görüşmeleri 8-9 Ocak'ta Washington’da, Askeri Deniz İstişare Anlaşması Görüşmeleri ise 3-4 Nisan’da Hawaii’de yapılmıştı. ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan’ın 27-29 Ağustos tarihlerinde Çin’e yaptığı ziyaret sırasında, Cephe Komutanları Görüşmeleri'nin de yakın gelecekte yapılması konusunda anlaşmaya varılmıştı.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız