Çocuk Hematolojisi Uzmanı Prof. Dr. Bülent Antmen, Çukurova'da kalıtsal kan hastalıklarının artmasının arkasındaki sebepleri açıkladı. Bölgede sıkça görülen akraba evliliklerinin bu hastalıkların yayılmasında önemli bir etken olduğunu belirten Antmen, farkındalık oluşturulmadığı takdirde hastalıklarla mücadelenin güçleşeceğini ifade etti.

Çukurova'da Kalıtsal Kan Hastalıklarıyla Mücadele

Çocuk Hematolojisi Uzmanı Prof. Dr. Bülent Antmen'in öncülüğünde, Çukurova Kalıtsal Kan Hastalıkları Derneği'nin merkezi Seyhan ilçesinde açıldı. Seyhan Belediyesi tarafından tahsis edilen bu merkez, bölgedeki kalıtsal kan hastalıklarının tespitinden tedavisine kadar geniş bir yelpazede hizmet verecek.

'Kalıtsal Hastalıklarla Mücadelede Toplumsal Farkındalık Şart'

Prof. Dr. Bülent Antmen, yaptığı açıklamada, 'Bölgemizde 4 aileden birinde kalıtsal hastalıkların görüldüğünü biliyoruz. Bu hastalıkların taşıyıcılığı ise oldukça yaygın. Amacımız, ailelerin bu konuda bilinçlenmesini sağlamak ve sağlıklı çocukların doğmasını desteklemek.' dedi.

Prof. Dr. Bülent Antmen

Akraba Evlilikleri ve Hastalıklar Arasındaki İlişki

Akraba evliliklerinin sık olmasıyla birlikte kalıtsal kan hastalıklarının arttığına dikkat çeken Prof. Dr. Bülent Antmen, 'Akraba evliliklerinin azaltılması için çeşitli uyarılar yapılıyor ancak bu konuda daha fazla farkındalık yaratılması gerekiyor. Her evlilikte, çocuklarda hastalık riskiyle karşı karşıya kalınıyor. Bu sadece aileler için değil, ülkemiz için de ciddi bir sağlık sorunudur.' şeklinde konuştu.

'Adana, Kan Rahatsızlıklarının Merkezi'

Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay da yaptığı açıklamada, 'Akdeniz bölgesi ve özellikle Adana, genetik ve kan rahatsızlıklarının sıkça görüldüğü bir merkez konumunda. Bu nedenle bu tür sağlık sorunlarıyla mücadele etmek, uzun vadeli ve anlamlı bir çalışmadır.' dedi.

Kaynak: İHA