Antalya
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
22°
Akdeniz Gerçek | Çevre | Konya'daki Gökgöl Gölü 55 Yıl Sonra Tamamen Kurudu

Konya'daki Gökgöl Gölü 55 Yıl Sonra Tamamen Kurudu

Konya'nın Kulu ilçesindeki Gökgöl Gölü, su kaynaklarının kullanılması ve iklim değişikliği nedeniyle tamamen kuruyarak 55 yıl sonra yok oldu.

Konya'nın Kulu ilçesindeki Gökgöl Gölü, su kaynaklarının kullanılması ve iklim değişikliği nedeniyle tamamen kuruyarak 55 yıl sonra yok oldu.

Konya'daki Gökgöl Gölü 55 Yıl Sonra Tamamen Kurudu

Konya'nın Kulu ilçesinde 55 yıl önce su taşkınlarını önlemek amacıyla oluşturulan ve tatlı su kuşlarının önemli yaşam alanlarından biri olan Gökgöl Gölü, tamamen kurudu. 50 hektar büyüklüğündeki bu göl, geçmişte zengin bir kuş ve balık çeşitliliğine ev sahipliği yapıyordu. Ancak, hem iklim değişikliği hem de yerel çiftçilerin su kaynaklarını kullanmaları nedeniyle gölde bu yıl su kalmadı.

Konya'daki Gökgöl Gölü 55 Yıl Sonra Tamamen Kurudu

Gökgöl Gölü, 1969 yılında Samsam Deresi'nin taşkınlarını kontrol altına almak amacıyla Devlet Su İşleri tarafından yapılan bir setle oluşmuştu. Göl, 1970'ten 2023'e kadar su kaynaklarından beslenmişti. Ancak bu yıl göldeki su tamamen çekildi ve doğal yaşamın sona ermesine yol açtı.

Tabiat Canlılığı Kalmadı

Mahalle sakinlerinden Hasan Gölcük, gölün tarihçesi hakkında bilgi verdi. Gölcük, "Samsam Gölü dolup taştığı için evlere zarar vermeye başlayınca 1969'da Devlet Su İşleri kanal açtı ve suyun önüne Kozanlı Belediyesi bent yaparak Gökgöl'ü ortaya çıkardı. 1970'ten 2023'e kadar su vardı. Bu yıl da çiftçiler tarafından suyun kesilmesi ve iklim değişikliği nedeniyle göl tamamen kurudu. Göl artık beslenmemeye başladı. Tabiat canlılığı kalmadı." dedi.

Gölün geçmişte 185 kuş türüne ev sahipliği yaptığını belirten Gölcük, aynı zamanda gölde balık çeşitliliğinin de oldukça zengin olduğunu ifade etti. Gökgöl'ün kurumasının Tuz Gölü'ne zarar vereceğini belirten Gölcük, "Kuş gözlemcileri aylarca kalıyorlardı, kuşlarla ilgili çok çalışmalar vardı. Gökgöl'ün kuruması Tuz Gölü'ne zarar verir çünkü Tuz Gölü'nü besliyordu. Artık Gökgöl'ü görmek istemiyorum, o manzaraya içim acıyor. Biz balık tutmaya giderdik, piknik yapardık. Kozanlı dışından insanlar pikniğe gelirdi, Kayseri'den bile gelen vardı" şeklinde konuştu.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız