Antalya’da Milli Park alanındaki Idyros Antik Kenti'nin de olduğu Kemer’in Çalış Tepesi’ndeki ağaç katliamı geçtiğimiz aylarda gündem olmuştu. Otel yapılacağı iddia edilen alanla ilgili yerel seçimler öncesi konuşan Kemer Belediye Başkanı Necati Topaloğlu, sürecin takipçisi olduğunu bildirirken Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Antalya Şubesi yaptığı açıklama ile, ‘ÇED raporu geçersiz, Kıyı Kanunu’na aykırı’ diyerek doğal mirası koruyacaklarının çağrısını yaptı yaptı.

İstanbul'da 1 Mayıs Kısıtlamaları Kaldırıldı: Taksim'deki Yasaklar Kalktı İstanbul'da 1 Mayıs Kısıtlamaları Kaldırıldı: Taksim'deki Yasaklar Kalktı

Alanın Kemer’in ilk tahsis edilen yeri olduğu bilinirken,1969’da Akdeniz Turistik A.Ş’ye otel yaptırmak için ön onay verildiği ifade edilmişti. 1971’de ön onay resmi onaya çevrilmiş,  1972’de ise Milli Park olarak ayrılmıştı. Fransız şirket olan Clup Med’in alanı 49 yıl çalıştırdığı, tahsis bitince ise Özak Gayrimenkul Yatırım A.Ş’ye 2023 yılında devrettiği öğrenilmişti. Tahsis sınırları 1969’dan 2024’e kadar hiç değişmemişti. 

Resim1.Pn5

BAŞKAN İSYAN ETMİŞTİ

Kemer Belediye Başkanı Necati Topaloğlu bu bilgilere göre, ‘Bu devir esnasında Orman Milli Park’a demiş ki ‘Sen buradaki çalı çırpı ve bitki örtüsünü temizleyeceksin, kuruyan ve çürüyen odunları buradan alacaksın, geçen sene buraya yıldırım düştü ve çıkan yangın sonrası helikopterle müdahale edildi, bu temizlik sana ait olacak’ demiş. Biz doğacıyız. 27 yıl öğretmenlik döneminde doğayı koruyalım, yeşili sevelim diye çocuklara öğretmişiz. Bu anlattıklarımı bırakıp odun kesip satacağım öyle mi?” diyerek isyan etmişti.

Resim3

“PROJE GEÇERSİZ”

ÇMO Antalya Şubesi ise yaptığı açıklamada, “Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Antalya Şubesi olarak, Kemer'de Ayışığı Koyu sahiline yakın mevkide yer alan Idyros Antik Kenti'ne yönelik otel inşaatı planlarına karşı derin endişemizi dile getirmek ve bu konuda acil adımlar atılması gerektiğini vurgulamak istiyoruz. Tarihi ve doğal güzellikleriyle Antalya'nın gözbebeği olan Idyros Antik Kenti, son zamanlarda artan otel inşaatı planlarıyla tehdit altındadır. Bu planlar, sadece doğal tahribat ve biyoçeşitlilik kaybına yol açmakla kalmayacak, aynı zamanda antik kent kalıntılarının da tahrip edilmesine ve tarihi eser kaçakçılığına zemin hazırlayacaktır. Idyros Antik Kenti'ne yönelik otel inşaatı projesinin çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) raporunun, kazılarda ortaya çıkan yeni tarihi eserler ve bölgenin güncel doğal durumu göz önüne alınmadan hazırlandığı ve bu nedenle geçersiz olduğu açıktır. Gelişen süreçte bulunan tarihi eserler ve güncel doğal durum, ÇED raporunun temelini oluşturan verileri ve bulguları etkilemektedir. Bu nedenle, mevcut ÇED raporunun iptal edilmesi ve alana ilişkin güncel veriler ışığında yeni bir ÇED raporunun hazırlanması gerekmektedir. Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Raporu Geçersizdir! Mevcut Yapılar Kıyı Kanunu'na Aykırı!” dedi.

Mezarlık1

“DOĞA YOK EDİLEMEZ”

Açıklamanın devamında ise, “Bölgede bulunan otel yapılarının Kıyı Kanunu'na aykırı şekilde inşa edildiği ve kıyı şeridinin doğal dengesini bozduğu bilinmektedir. Kıyı Kanuna göre, kıyı çizgisinde konaklama tesislerinin inşa edilmesi yasaktır. Herhangi bir sebeple yapılan inşaatlar, sahilin doğal yapısını ve işlevini bozmakta ve deniz kirliliğine yol açmaktadır. Çevre Mühendisleri Odası Antalya Şubesi olarak, Idyros Antik Kenti'nin korunması ve doğal mirasın korunması için elimizden geleni yapmaya kararlıyız. Unutmayalım, tarihi ve doğal mirasımız hepimizin! Onları korumak hepimizin görevidir! Bu tarihi ve doğal mirası korumak için bir araya gelerek sesimizi yükseltmeli ve yetkililerden gerekli adımları atmalarını talep etmeliyiz. Idyros Antik Kenti'nin ve doğanın kanunsuzca yok edilmesine izin vermeyeceğiz!” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Tayfun Akyatan