Akdeniz Gerçek | Burdur | Burdur'da Yarım Asırlık Yorgancı Mesleğini Yaşatıyor

Burdur'da Yarım Asırlık Yorgancı Mesleğini Yaşatıyor

Burdur'da 51 yıldır yorgancılık yapan 80 yaşındaki Sadık Can, çırak bulamamaktan yakınsa da sağlığı yettiğince mesleğini sürdürmeye kararlı olduğunu vurguladı.

Burdur'da 51 yıldır yorgancılık yapan 80 yaşındaki Sadık Can, çırak bulamamaktan yakınsa da sağlığı yettiğince mesleğini sürdürmeye kararlı olduğunu vurguladı.

Burdur'da Yarım Asırlık Yorgancı Mesleğini Yaşatıyor
KAYNAK: DHA

Burdur Alacacılar Sokak’taki iş yerinde 51 yıldır yorgancılık yapan Sadık Can, mesleğinin bölgedeki son temsilcilerinden biri olarak dikkat çekiyor. İlerleyen yaşına rağmen her gün dükkanını açarak 6-7 saat boyunca çalışmaya devam eden Can, geçmişte 30'un üzerinde olan yorgancı esnafı sayısının günümüzde bir elin parmaklarını geçmeyecek kadar azaldığını belirtti.

"Eskiden Anne-Babalar Çırak Verirdi"

Meslekte çırak yetişmemesinden dert yanan usta, 15 yıldır yeni bir çırak bulamadıklarını ifade etti. Eskiden anne ve babaların çocuklarını yaz dönemlerinde zanaat öğrenmeleri için dükkanlara gönderdiğini hatırlatan Sadık Can, bu geleneğin günümüzde tamamen ortadan kalktığını ve mesleğin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu vurguladı.

"Hazır Ürünler Mesleği Bitiriyor"

Hazır yatak ve yorganların yaygınlaşmasının el emeği yorgancılığı bitme noktasına getirdiğini söyleyen Can, "Eskiden saten, ipek ve basma yorganlar büyük ilgi görürdü, ancak şimdi elyaf ve silikon ürünler bunların yerini aldı" değerlendirmesinde bulundu.

Tüm zorluklara rağmen mesleğini terk etmeyeceğini dile getiren 80 yaşındaki Sadık Can, "Cenabıhak sağlığımı daim eylediği müddetçe bu dükkan velinimetimizdir. Mesleğimiz ölmesin diye son ana kadar mücadele edeceğim" diyerek ustalığa olan bağlılığını ifade etti.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız