Diyabet, kan şekerinin kontrolsüz bir şekilde yükselmesine neden olan bir ve gözün retinasındaki damarları etkileyen diyabetik retinopati hastalığına sebep olabiliyor. 

Medicana Bursa Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Adnan İpçioğlu, 10 yıldan fazla süredir diyabet hastası olan kişilerde diyabetik retinopati görülme sıklığının arttığına dikkat çekerek, "Diyabeti olan herkesin en azından yılda bir kere kapsamlı göz muayenesi yaptırmasında fayda var. Bir kişi ne kadar uzun süredir diyabet hastası ise, bu kişide diyabetik retinopati gelişme riski o kadar fazlalaşıyor" dedi.

adnan-ipcioglu

Diyabet teşhisi konulan hastaların hemen ardından göz muayenesi olmaları gerektiğini ve sonrasında 1 yıllık aralıklarla rutin göz muayenelerine devam etmelerinin önemine vurgu yapan Uzman Op. Dr. İpçioğlu, özellikle göz dibi muayenesinin, retinada meydana gelen değişiklikleri erken safhada tespit ederek başarılı bir tedavi olanağı sunduğunu belirtiyor. Diyabet hastalarının muayene sıklığı ise göz doktoru tarafından belirlenmeli; 5 yılı geçen diyabet hastalarının 6 ayda bir, göz dibi problemi tespit edilen diyabetlilerin ise 3 ayda bir göz muayenesi olması gerektiğini ifade ediyor.

Konyaaltı Belediyesi Hipertansiyon Günü'nde sağlık bilinci oluştuşturdu Konyaaltı Belediyesi Hipertansiyon Günü'nde sağlık bilinci oluştuşturdu

Diyabetik retinopatiyi tedavi etmek için etkisi kanıtlanmış tek yöntemin "lazer fotokoagülasyon" olduğunu ifade eden Op. Dr. İpçioğlu, tedavinin temel amacının periferdeki retina dokusundan kaynaklanan uyarıları bastırmak olduğunu ve bu sayede yeni kanayan damarların ve kanamaların oluşumunu engellemeyi hedeflediğini açıklıyor. Bu tedavi, uygun zamanda ve uygun şekilde uygulandığında şeker hastalığına bağlı ciddi görme kayıplarını önlemenin tek yoludur. 

İpçioğlu, retinopati belirtilerinin erken dönemde tespit edilmesinin tedavi başarısının anahtarı olduğunu vurguluyor ve görme bulanıklığına neden olan bir diğer durumu da açıklıyor: "Kan glikoz seviyesindeki yükseklik. Bu durum, gözlük değişimi yapılması gerektiği anlamına gelmez; çünkü kan glikoz seviyesinin normale dönmesi birkaç hafta alabilir ve kontrol sağlandığında görme bulanıklığı ortadan kalkar. Bu geçici bulanıklık döneminde, doğru tedaviye odaklanmak önemlidir."

Şaşılık ameliyatı ve göz sağlığına etkileri Şaşılık ameliyatı ve göz sağlığına etkileri

Kaynak: İHA