Antalya’nın simgelerinden olan ve çalınan saatiyle gündeme gelen tarihi saat kulesine bayrak çekmek için konulan direk, kentte tartışmalara neden oldu. Antalya Valisi Hulusi Şahin’in ‘Hemen’ emriyle dikilen direk hakkında, Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, ‘Yapıya zarar veriyor, düşme riski var’ şeklinde bir rapor hazırladı.

Vali Şahin’den Sert Tepki

Vali Şahin, rapora sert bir tepki göstererek kurulu uyardı ve “Herkes sınırlarını bilecek. O bayrak en güzel biçimde orada dalgalanacak” ifadelerini kullandı.

Ünlü Oyuncu Arda Kural’ın İnanılmaz Değişimi Ünlü Oyuncu Arda Kural’ın İnanılmaz Değişimi

Saat Kulesi Restorasyonu Tamamlandı

Turistik kent Antalya’nın en önemli tarihi simgelerinden biri olan Saat Kulesi’nde 3 yıl devam eden restorasyon çalışmaları tamamlandı. 36 yıl önce kaybolan orijinal saatin aynısı, Saat Kulesi’ne 10 Şubat’ta yerleştirildi.

Saat Kulesi’nin Tarihi ve Restorasyon Süreci

Antalya’nın en önemli simgelerinden biri olan ve Helenistik döneme dayanan Saat Kulesi, burçlar üzerinde bulunuyor. Kule kısmı Bizans döneminde inşa edilmiş ve 1900’lerin başında 2. Abdülhamid döneminde Saat Kulesi olarak yeniden yapılmıştır. Kuledeki saatlerin orijinal olmadığı ve plastik olduğu belirlenmiş, bu durum üzerine Antalya Valiliği, orijinal saatlerin bulunması için bir araştırma başlatmıştır. Yapılan araştırmalar sonucunda, Saat Kulesi’nde kaybolan saat mekanizmasının ikizi İstanbul’da bir koleksiyonerde bulunmuştur. Mekanizma, koleksiyonerden sponsorluk yöntemiyle alınmış ve ‘Saat Doktoru’ olarak bilinen Recep Gürgen tarafından onarılmıştır. Saat, 10 Şubat tarihinde yerine takılarak hizmet vermeye başlamıştır.

Antalya Valiliği Kültür Varlıkları Birim Müdürü ve Koruma ve Restorasyon Uzmanı Cemil Karabayram, Saat Kulesi’nde yaklaşık 3 yıldır yoğun bir restorasyon çalışması yürütüldüğünü belirtti. Karabayram, “Kültür ve Turizm Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy ve Antalya Valimiz Hulusi Şahin her zaman destek oldular ve konuyu yakından takip ettiler. Saat Kulesi’nde temel yapısından üst katmana kadar tüm aşamalar Vakıflar Bölge Müdürlüğünün denetiminde yürütüldü. Restorasyon çalışması 3 aşamalı yapıldı. Birinci aşamada restorasyon faaliyetleri ikide statik proje ihtiyacı oldu, son aşamada ise yapının statik sorunlarıyla birlikte kubbe kısmına kadar tüm çalışmalar evre evre tamamlandı” diye konuştu.

Kaynak: İHA