Antalya’nın Kepez ilçesinde, bir derneğin üyesi olan hayırsever iş insanları, ‘Zimem Defteri’ geleneğiyle 3 bakkala ait veresiye defterlerindeki borçları kapattı. Bu gelenek, Osmanlı medeniyetinin “insanı yaşat ki devlet yaşasın” anlayışının en güzel örneklerinden biri olarak bilinir.

Zimem Defteri Geleneği

Zimem Defteri geleneği, yardımlaşmanın, dayanışmanın ve anlayışın tüm güzelliklerini içinde barındırır. Bu gelenek sayesinde, Osmanlı döneminde Ramazan ayında varlıklı insanlar, hiç tanımadıkları insanların borçlarını öder; borcu olan borcunu kimin ödediğini, borcu ödeyen de kimin borcunu ödediğini bilmezdi. Günümüzde ise bu Osmanlı geleneği, bir derneğin üyeleri aracılığıyla yaşatılıyor. Hayırsever dernek üyeleri, ihtiyaç sahibi ailelerin yaşadığı mahallelerde bulunan bakkal, eczane ve tüpçülerin tuttuğu veresiye defterindeki borçları silerek vatandaşlara yardımcı oluyor.

Borçlar Silindi

Kepez ilçesi Varsak bölgesinde 3 bakkala giden dernek üyesi hayırsever iş insanları, vatandaşların borçlarını ödeyip veresiye defterlerini aldı. 25 yıldır bakkal dükkanı işleten Ali Dağlıoğlu, “Parayla alışveriş olduğu kadar veresiye verdikleri müşterilerimizde var. Zorda darda olan vatandaşlarımıza yardım ediliyor. Bizlerde gereken desteği veriyoruz. Ramazan ayında ara ara geliyorlar hangi dernekten geldiklerini ya da isimlerini söylemiyorlar. Bizde sorgulamıyoruz. Bu uygulama çok güzel, zorda olan vatandaşlarımıza yardım oluyor. 8 bin 500 TL’lik 20-25 kişinin borcu silindi. Bunun 6 binini hayırseverler, 2 bin 500’ünü biz sildik. Bu şekilde defterde borcu olup darda olanları sıfırladık.” dedi.

Bakkaldan alışveriş yapan Furkan ise, “Bakkalımız Ali ağabey, bir iş insanı gelmiş Ramazan ayında veresiye defterlerindeki borcu ödemiş. Allah razı olsun kişiden. Burada sürekli defterlere hesap yazılır. Bu dönemde çok büyük faydası oldu. Bu tür şeylere inanmazdım ama kendim görünce inandım. Bende arada sıkışırsam yazdırıyorum.” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA