Antalya
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
17°
Akdeniz Gerçek | Manavgat | Manavgat Belediyesi Soruşturmasında İddianame Ortaya Çıktı!

Manavgat Belediyesi Soruşturmasında İddianame Ortaya Çıktı!

Manavgat Belediyesi soruşturmasında hazırlanan iddianamenin tamamlanarak mahkemeye sunulduğu öğrenildi. Sosyal medyada paylaşılan bir iddianame sayfası, UYAP sisteminde doğrulandı.

Manavgat Belediyesi soruşturmasında hazırlanan iddianamenin tamamlanarak mahkemeye sunulduğu öğrenildi. Sosyal medyada paylaşılan bir iddianame sayfası, UYAP sisteminde doğrulandı.

KAYNAK: Ata Uysal Özen
Manavgat Belediyesi Soruşturmasında İddianame Ortaya Çıktı!

Manavgat Belediyesi’nde yürütülen rüşvet, zimmet ve irtikap soruşturmasında hazırlanan iddianamenin, Manavgat 3. Ağır Ceza Mahkemesi’ne sunulduğu öğrenildi. Sosyal medyada paylaşılan bir iddianame sayfası, UYAP sistemi üzerinden doğrulanırken, dosya vatandaş erişimine açılmadı. İddianamede yer alan ifadeler, belediyede kurulduğu iddia edilen çıkar amaçlı yapılanmaya ilişkin çarpıcı detaylar içeriyor.

“Suçların Sürekliliğini Sağlamak İçin Kadrolar Değiştirildi”

İddianamede şu ifadeler yer aldı:

“Aşağıda ayrıntılı açıklaması yapılacağı üzere Niyazi Nefi Kara'nın Belediye Başkanı seçildikten sonra işlenecek suçların sürekliliğinin sağlanması, gizli kalması ve kuracağı örgüt içerisinde dediklerinin uygulanması amacıyla eski belediye başkanlığı döneminde önemli kademede bulunan kişileri tasfiye ettiği ve yerlerine tanıdığı, güvendiği kişileri bu konumlara getirdiği, Manavgat Belediyesi'nde hiçbir resmi görevi bulunmayan yeğeni Hüseyin Cem Gül'ü gayri resmi de olsa belediyede önemli bir konuma getirdiği, tüm akçeli işleri kendisini gizlemek amacıyla Hüseyin Cem Gül üzerinden yürüttüğü…”

akdenizgercekiddianame-manavgat.webp

Kara “Örgüt Lideri” Olarak Geçti

İddianamede, Kara’nın belediyedeki görev süresi ve suçlamalara konu döneme ilişkin olarak şu bilgiler yer aldı:

“Belediyeden gelen müzekkere cevabından Niyazi Nefi Kara'nın 31/03/2024 tarihinden, İçişleri Bakanlığı tarafından görevden uzaklaştırıldığı tarih olan 08/07/2025 tarihine kadar Manavgat Belediye Başkanı olarak görev yaptığı,

Soruşturmaya konu rüşvet, zimmet ve irtikap suçlarının işlenmesi amacıyla örgüt yöneticisi ve üyelerinin şüpheli Niyazi Nefi Kara tarafından bir araya getirilerek çıkar amaçlı suç örgütünün oluşturulduğu…”

İddianamede ayrıca, Kara hakkında 2010 yılında Denizli’de “suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, ihaleye fesat karıştırmak, resmi belgede sahtecilik, rüşvet ve görevi kötüye kullanma” suçlarından tahkikat yürütüldüğü bilgisine de yer verildi.

akdenizgercekortaya-cikti3.webp

İfade Tutanaklarında Çarpıcı Beyanlar

İddianamede, bazı müşteki ve tanık ifadeleri de yer aldı. Kadirhan Berber’in ifadesine göre “özetle”:

“Seçim sürecinde Niyazi Nefi Kara’ya maddi ve manevi olarak destek olduğunu, seçim sonrasında başkan seçildikten sonra usulsüz işleri için kendisini yeğeni olan ve Manavgat Belediyesi’nde resmi olarak hiçbir görevi bulunmayan örgüt yöneticisi Hüseyin Cem Gül isimli şahsa yönlendirdiğini ve Hüseyin Cem Gül’ün rüşvet adı altında paralar almaya başladığını, bu paraların bir kısmıyla örgüt lideri Niyazi Nefi Kara'nın ikamet aldığını, yine örgüt yöneticisi Sıla Ceylan Berkaya’nın ve Yapı Kontrol Müdürü Hüseyin Keçer’in pay aldığını beyan ettiği…”

Bir diğer müşteki Zafer Süral ise ifadesinde “özetle” şunları söyledi:

“Seçim sürecinde Niyazi Nefi Kara isimli şahsa maddi ve manevi olarak destek olduğunu, sonrasında yapacak olduğu inşaatların işlemleri konusunda Manavgat Belediyesi’ne başvuru yaptığını, örgüt yöneticisi Belediye Başkan Yardımcısı (Kara’nın akrabası) Sıla Ceyhan Berkaya, Toros Et Müdürü Demir Demir ve Kara’nın yeğeni Hüseyin Cem Gül’ün kendisiyle görüştüğünü, bu görüşme sonrasında rüşvet alınmaya başlandığını, ilerleyen süreçte Mesut Kara’nın da bu işlemlerden menfaat sağladığını beyan ettiği…”

“20 Milyon Euro Hedefi” İddiası

İddianamede yer alan belediyenin eski imar müdürü Osman Zafer Keçer'in ifadesi ise iddiaların boyutunu gözler önüne serdi:

Niyazi Nefi Kara’nın başkan seçildikten sonra kendisini çağırdığını, görüşmede bir sonraki seçimde Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı adayı olacağını, bu nedenle 20.000.000 EURO paraya ihtiyacının olduğunu söylediğini, sonrasında yeğeni Hüseyin Cem Gül’ün usulsüz işlemler hakkında bilgi almaya başladığını, büyük projelere ilişkin başvuruların özel kalem müdürü Bulem Şahbaz, Belediye Başkan Yardımcısı Sıla Ceyhan Berkaya ve Yapı Kontrol Müdürü Hüseyin Keçer’e iletilmesini istediğini, işlemlerin bu kişiler üzerinden yürütülüp rüşvet karşılığı menfaat sağlandığını beyan ettiği…”

akdenizgercekortaya-cikti4.webp

Ne Olmuştu?

Manavgat Cumhuriyet Başsavcılığı, 7 Mayıs’ta belediye meclis üyeleri, yöneticiler, çalışanlar ve bazı iş insanlarını kapsayan “rüşvet, zimmet ve yolsuzluk” iddiaları üzerine geniş çaplı bir soruşturma başlatmıştı.

4 Temmuz’da Niyazi Nefi Kara’nın da aralarında bulunduğu 41 kişi hakkında gözaltı kararı verilmiş, bazı şüpheliler tutuklanırken diğerleri ifadelerinin ardından serbest bırakılmıştı.

Soruşturma sürecinde yapılan yeni tutuklamalar ve tahliyelerle birlikte iddianame yaklaşık üç ay sonra tamamlanarak mahkemeye sunuldu.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız