Gazipaşa’da O Tropikal Meyve İçin Coğrafi Tescil Süreci Başladı!

Türkiye’nin önemli tropikal meyve üretim merkezlerinden biri haline gelen Gazipaşa’da, mango hasadı heyecanla başladı. İlk hasat, Çobanlar Mahallesi’ndeki 65 dönümlük mango bahçesinde gerçekleştirildi. Hasada Gazipaşa Kaymakamı Selami Korkutata, Gazipaşa Belediye Başkan Yardımcısı Adem Kaya ve Gazipaşa İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ramazan Bat katıldı. Kaymakam Korkutata, bahçede ilk mango hasadını gerçekleştirerek sezonun üreticiye hayırlı olmasını diledi.
“300 Ağaçla Başlayıp 7 Bin Ağaca Ulaştık”
Üretici Ahmet Karagöz, 2019 yılında başladıkları üretim serüveninde bugün 7 bin mango ağacına ulaştıklarını belirtti. Karagöz, “İlk 2019 yılında 300 ağaçla başlamıştık. Şu an 65 dönüm arazide 7 bin mango ağacı ektik. Şu an 36 dönüm yerde hasat yapmaktayız. 6-7 tane çeşitle bu işi götürüyoruz” dedi.
Mango üretiminde çeşitliliğe önem verdiklerini belirten Karagöz, üreticilerin desteklenmesi için hasat zamanında devletin ithalat yapmaması gerektiğini vurguladı: “Geleceğini düşündüğümüz bir meyve. Sadece devletten istediğimiz; ithalatın bizim buradaki üretim zamanlarında yapılmaması. Çiftçilerimize az işçilik, az su ve maliyeti az olan bir meyve. Geleceğini düşündüğümüz bir meyve.”
Gazipaşa İklimine Uygun ve Az Suyla Yetişiyor
Mango serasında görevli Ayşe Aykal, farklı türlerin farklı dönemlerde hasat edildiğini anlattı: “Şu anda hasadını yaptığımız türümüz Naomi. Temmuz ayında hasadı başlayan Maya var. Birinci hasada onunla başlıyoruz. Arkasından Tommy, Osthun, Keitt geliyor. Başka Japonya'dan gelen Irwin. Onun daha hasadına geçmedik. Fide aşamasında. Mango, Gazipaşa'nın iklimine uygun bir çeşit. 3 güne bir ya da haftada bir sulaması yapılıyor.”
300 Dönümlük Alanda Üretim Yapılıyor
Kaymakam Selami Korkutata, “Gazipaşa'da yaklaşık 30 sene önce ilk mango üretimi denemesi yapıldı ve başarılı bir şekilde gerçekleşti. Bugün yaklaşık 300 dönüm civarında üretimin yapıldığı ve yaklaşık 10 civarında üreticinin olduğu bir bölgedeyiz. Mango gerçekten tropikal ve mikroklima gerektiren bir ürün. Dolayısıyla Gazipaşa'nın iklimi buna çok müsait. Biz de bugün mango hasadındayız. Hayırlı uğurlu olsun” dedi.
Coğrafi Tescil Süreci Başladı
Gazipaşa’da mango üretiminin markalaşmasını sağlamak amacıyla coğrafi işaret belgesi sürecinin başlatıldığını söyleyen Korkutata, “Biz de bunu değerlendirerek coğrafi işaret belgesi sürecini başlatıyoruz. Mango üretiminin hem markalaşma yolunda hem de üretiminin arttırılması yönünde bu potansiyelimizi gerçekleştirmek üzere coğrafi işaret belgesinin bugün itibariyle başvuru sürecini başlattık. Coğrafi işaret belgesini aldıktan sonra ne olacak. Tabii ki bu bölgedeki mangoların hem ulusal hem de uluslararası düzeyde bilinirliği ve kalitesi kendini tescillemiş olacak. Vatandaşlarımızın da bunları bilmesiyle beraber üretimin arttırılması ve markalaşma yolunda önemli bir yol kat edilecek.”
Antalyaspor’da Yenilgi Sonrası Emre Belözoğlu’ndan Sorumluluk Çıkışı
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.