Antalya'nın Muratpaşa ilçesi sahil şeridindeki, dünyaca ünlü falezlerde kaçak baraka haberlerinin ardından, Muratpaşa Kaymakamlığı ve Sahil Güvenlik Grup Komutanlığı geniş çaplı bir denetim başlattı.
Hazırlanan rapor, falezlerin sadece evsizlerin sığınağı değil; lüks otellerin plaj işletmeleri, kaçak asansörler ve kayalıkların içine oyulan gizli tünellerle tahrip edildiğini belgeledi.
Tespit edilen 26 ayrı kaçak nokta, yıkım ve yasal işlem için ilgili bakanlık ve belediyelere bildirildi.
"Tufa Falezleri Dünyada Tek"Akdeniz Üniversitesi’nden Prof. Dr. Nihat Dipova, Antalya falezlerinin sadece bir manzara değil, dünya mirası niteliğinde bir jeosit olduğunu vurguladı. Dipova, "Dünyada 9 kilometre boyunca kesintisiz devam eden ve suyla temas halinde olan başka bir tufa kıyı falezi yok. Bu yapı milyonlarca yılda oluştu ve simge değerini korumalıyız" dedi.
Paslı Demirler ve Beton TehdidiProf. Dr. Dipova, falezler üzerine inşa edilen platformların geçici veya hafif görünmesine rağmen ekosisteme ağır zarar verdiğini belirtti.
Falezlerdeki kaçak yapılar nedeniyle tuzlu suyla temas eden demir aksamlar paslanarak kayaların üzerine akıyor ve doğal habitatı zehirliyor.
İnsan ulaşımının artması; Akdeniz fokları, yarasalar ve nadir kuş türlerinin yuvalandığı mağaraları tehdit ediyor.
Kaçak asansör ve betonarme yapılar, falezin milyonlarca yıllık silüetini kapatıyor.
"Doğrudan Yıkılması Gerekiyor"Diğer yandan Antalya Barosu Çevre ve İmar İzleme Kurulu Başkanı Avukat Duygu Kozanoğlu, falezlerin 'Kesin Korunacak Hassas Alan' statüsünde olduğuna dikkat çekti.
Mevzuata göre bu alanlardaki yapıların bildirimsiz olarak doğrudan yıkılması gerektiğini ifade eden Kozanoğlu, "Bu, Antalya’nın kent kimliğine bir saldırıdır. Vatandaşlarımız bu tür ihlalleri Alo 181 Çevre Hattı üzerinden ihbar etmelidir" çağrısında bulundu.
Raporda Öne Çıkan Kaçak YapılarMühürlenen Adalya Apartmanı'nın 40 yıllık kaçak asansörü ve tünelinin ardından, listede yer alan diğer kritik noktalar şunlar:
Lüks Otel İhlalleri: Perge, Ramada, Talya, Adonis, Akra Barut ve The Marmara gibi otellere ait kaçak asansörler, tüneller ve betonarme plaj yapıları.
Mağara İşgalleri: Kimliği belirsiz kişilerce barınak olarak kullanılan doğal mağaralar ve tüneller.
Restoran ve Plajlar: Lara Balıkevi baraka yapısı, Bambus Plajı ve Konserve Koyu’ndaki kaçak demir konstrüksiyonlar.
Kirlilik: Fener ve Atatürk Parkı civarında denize inen paslı demir merdivenler ve atık kirliliği.