CHP’li Kaya: Antalya’nın Yol Haritası Yok

Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) Antalya’daki en aktif milletvekillerinden Aykut Kaya, kentin önemli yapısal sorunlarını ve çözüm önerilerini derlediği, ’Antalya İçin Bir Kalkınma Stratejisi’ raporunu Antalya Gazeteciler Cemiyeti Lokali’nde düzenlediği toplantıyla açıkladı.
AGC Başkanı İdris Taş’ın da katıldığı toplantıda konuşan Kaya, sahada gözlemler yaptığını ve sorunları TBMM’de gündeme getirdiklerini aktararak, bölgesel kalkınma kapsamında il ve hatta ilçe düzeyinde stratejilere ihtiyaç olduğunu dile getirdi.
Merkezi yönetimi bu noktada eleştiren Kaya, elini taşın altına koyarak uzman bir ekiple deyimi yerindeyse kentin bir röntgenini ortaya koyduklarını belirtti.
Kaya, ‘Antalya İçin Bir Kalkınma Stratejisi’ adı altında toplanan verilerin, kentin sahip olduğu büyük potansiyeli ortaya koymanın yanında ekonomik ve sosyal kültürel gelecek vizyonuna dair somut adımlar sunduğunun altını çizdi.
“Ciddi Yapısal Sorunlar Var”
Tarım ve turizmin yanında Antalya’nın Akdeniz’in parlayan yıldızlarından biri olduğunu belirten Kaya, “Antalya aynı zamanda tarımsal üretimiyle ülkemizin yaş ve sebze meyve deposudur. Antalya hem bölgenin turizminin başkenti hem de bölgenin ekonomik lokomotifidir. Antalya gösterdiği başarılı performanslara rağmen ciddi yapısal sorunları vardır. Şehrin sahip olduğu potansiyeli hayata geçirebilmesi ve sürdürülebilir bir kalkınma patikasına oturması için bu sorunların ortadan kaldırılması gerekir. Kalkınma planımız bu amaca hizmet için hazırlandı. Bu strateji, Antalya’nın mevcut durumunu kapsamlı bir şekilde analiz ederek geleceğe yönelik bir yol haritası çiziyor. Amacımız, Antalya’nın bugüne kadar yakaladığı başarıları daha da ileriye taşımak ve karşılaşacağımız sorunları uzun vadeli bir planla çözmektir.” ifadelerine yer verdi.
Antalya’nın İlçeleri Arasındaki Eşitsizlik
Bu noktada Antalya’nın ilçeler arasındaki gelişmişlik farkı olduğuna değinen Kaya, Muratpaşa ile Gündoğmuş arasında bir uçurum olduğunu dile getirdi.
2022 Sosyo Ekonomik Gelişmişlik Sıralaması Araştırmaları’nın (SEGE) verileri üzerinden açıklamalarına devam eden Aykut Kaya, “Ülkemizdeki 973 ilçe arasında Muratpaşa 15, Gündoğmuş 848’inci sırada bulunuyor. Bir şehrin kalkınması tüm ilçelerinin birbirini tamamlayan ve bir arada güçlenen bir yapıya kavuşmasıyla mümkün olur. Turizm merkezleri veya kıyıdaki ilçelerle büyüyen bir kent asla gerçek kapasitesini kullanamaz. Önemli olan her ilçesi bir cazibe merkezi haline getirecek planlamayı yapmak ve ilçeler arasındaki iletişimi arttırmaktır. Antalya’da gelir dağılımı eşitsiz. Kıyı ilçeleri kalkınırken, içerideki ilçeler geri kalmışken biz kentimizi ileriye taşıyamayız. Kalkınma, Yörük Ayşe ile otel sahibi Mehmet’i de aynı düzeyde memnun kılan herkesin refahtan pay aldığı bir kent yaratmadır. Antalya’nın tarım ve turizmi var ama kentin başka potansiyelleri de var.” diye konuştu.
“Antalya Teknoloji Alanında Atılım Yapmalı”
Antalya’nın artık teknoloji alanında bir atılım yapması gerektiğini vurgulayan Kaya, bu noktada Expo 2016 Antalya’dan faydalanılabileceğini işaret etti.
Hedeflerinin Antalya’yı sadece bir turizm merkezi değil bir teknoloji ve inovasyon üssü haline getirmek olduğunu açıklayan Kaya, “Antalya doğru tasarlanmış teknoloji teşvikleri ve yatırımları ile dünyanın en gelişmiş illeri arasına girme potansiyeline sahiptir. Ayrıca sanayi alt yapımız istenilen düzeyde değil. İmalat sanayinde çalışan sayısının düşük kalışı, şehrin ana sektörleri dışında varlık gösterememesinden kaynaklanıyor.” dedi.
“Antalya’yı Raylı Sisteme Bağlayamıyorlar
Antalya’nın son 20 yılda Türkiye ortalamasının üzerinde bir büyüme performansı ortaya koyduğunu aktaran Kaya, “Bu büyüme büyük ölçüde turizm ve tarıma bağlı olması kırılganlığı arttırıyor. Rusya-Ukrayna savaşı ve pandemi süreci bunu ortaya koydu. Antalya merkezi bütçeye büyük katkı koyarken aldığı pay arasında dengesizlik vardır. Bu adaletsizlik kentin alt yapı yatırımlarının gecikmesine neden oluyor. Antalya’yı diğer şehirlere raylı sistemle bağlayamıyorlar. Bu dağların delinebileceğini görülmesi lazım. Kentin diğer şehirlere bağlanması gerekir. Antalya’nın bir limanı var 9 metre derinliği var. Birçok firma Mersin’e gidiyor. Derinliğin en az 14 metre olması lazım. Antalya- Burdur raylı sistem hattı yapılmalıdır. Allah’ın bize verdiği nimetlerle giden bir şehiriz. Herkesin bir araya gelip siyaset üstü bütün partilerin, şehrin 5-10-50 senelik planların yapması gerekir.” dedi.
“Antalya’nın Yol Haritası Yok”
“Antalya’nın bir yol haritası yok diyen” Kaya, “Antalya nereye gidiyor kimse bilmiyor. Antalya-Alanya otoyol projesi diyorlar. Yolun nereden geçeceğini kendileri de bilmiyorlar. Bu kadar acı bir tablo. Şehir nere gidiyor, nasıl büyüyecek, neler yapılacak bütünsel olarak ele almalıyız” ifadelerini yer verdi.
“Sürdürülebilir İstihdam”
Turizmin Antalya’yı küresel çapta bir oyuncu yapmasına rağmen mevsime bağlı bir ekonomik yapıda ortaya çıkardığını savunan Kaya, bu istikrarsızlığı gidermenin yolunun çeşitlilikten geçtiğini belirtti.
Kültür, doğa, tarih, sağlık turizminin yanı sıra her ilçenin potansiyelinin ortaya çıkarılıp, alternatiflerle turizmin 12 aya yayılması gerektiğini işaret eden Kaya, konaklama sektörü başta olmak üzere pek çok alanda istihdamın sürdürülebilirliğini sağlanabileceğini söyledi.
“Verimliliği Kaybetmeyle Karşı Karşıyayız”
Turizm çalışanları konusunda ciddi anlamda bir verimlilik sıkıntısı olduğunu vurgulayan Kaya, “Lojman sorunu, çalışma koşulları iyi değil. Biz verimliliği de kaybetmeyle karşı karşıyayız. Bu raporda çalışma hayatından tutunda sektörel gelişime, Antalya’nın bütünsel olarak nasıl kalkınabileceği ilin potansiyeli nedir, diye incelemeye çalıştım. Ayşe Teyze’yi, otelci İbrahim kadar mutlu edemezsen olmaz. Gümüşhane’de üretilen ürün Antalya’da karşılık bulmalıdır. Kırsal kalkınmada verimlilik ve yaşam koşulları arttırılmalıdır.” ifadelerini kullandı.
Kaya, Antalya’nın önemli ihracat firmaları olduğunu hatırlatarak, acilen ikinci serbest bölgenin açılması gerektiğini talep etti.
“Başlamayan ve Bitmeyen Projeler”
Bin aracın geçmediği yere iktidarın 1 milyar dolar yatırım yaptığını aktaran Kaya,“ Biz Alanya’ya 2-3 saatte gidemiyoruz. Ulaşım alt yapısı, hızlı tren projeleri ve otoyol bağlantıları gibi büyük ölçekli projeler gecikirken, hem iç kesimlerdeki ilçelerin gelişimini frenliyor hem de sahil bölgelerinin potansiyelini tam olarak kullanamamasına neden oluyor. Antalya-Kayseri hızlı tren projesi, güney-kuzey otoyol bağlantıları ve lojistik üstü gibi yıllardır başlamayan projeler ve bitirilemeyen projeler için kaynak artırımı hızlandırılmalıdır.” ifadelerine yer verdi.
“Doldur Boşalt Turizmi”
İktidara, “Antalya’nın hangi derdini çözdünüz?” diye soran Kaya, “Çiftçi ne üreteceğini bilmiyor, komşusuna soruyor. Antalya’nın müthiş potansiyeli var ama hükümet göremiyor. Tarımda çiftçilerimizin bulduğu sistemlerle ek inovatif sistemler getirmiyorsanız planlama yapmıyorsanız bir hengame yaşamaya devam edersiniz. Doldur boşalt turizmi yapıyoruz. En ufak Rusya krizinde komple Antalya felç oluyor.” dedi.
“Antalya’da Kazanan Antalya’da Ödesin”
Antalya’nın yazın ağırladığı turiste göre değil, 2.7 milyon nüfusuna göre destek aldığını savunan Kaya, bunun da belediyeleri güçsüz bıraktığını işaret etti.
Antalya’ya gelir aktarılırken yazın ağırladığı yaklaşık 8 milyonluk rakamın baz alınması gerektiğini yineleyen Kaya, “Merkezi hükümetten Antalya’ya hakettiği destek verilmelidir. Konaklama vergisinin sadece Antalya’da kalması gerekir. Nereye harcandığı belli değil. Antalya’ya harcanması gerekir. Antalya’da kazanan, Antalya’ya ödemelidir. Yörüklerimize sahip çıkmamız gerekir. Kırsaldaki köy kültürümüze önem vermeliyiz. Örnek köyler yapılabilir. Herkes İtalya’nın köylerine gitmek istiyor. Antalya’da 18 milyon turist geliyor ama şehre değil otele geliyor. Potansiyeli olan ama bunu asla kullanamayan bir şehir durumundayız.” şeklinde konuştu.
“CHP Olarak Antalya’da Hep Toplantı Yapıyoruz”
Türkiye’deki siyasi ortamda hangi araştırma önergesi verseler reddedildiğini dile getiren Kaya, kendi iktidarları döneminde böyle bir konu olmayacağını kaydetti.
Bu çalışmanın hazırlanırken ve önemli konuları gündeme getirirken her zaman il başkanı, milletvekilleri ve belediye başkanları ile istişare halinde olduğunu belirten Kaya, 2 ayda bir genel başkan yardımcısının katılımıyla toplantılar yaptıklarını kaydetti.
“Turizm ve Tarım Bakanına Eleştiri”
Kültür ve Turizm Bakanı’nın Antalya’ya uzak olduğunu ifade eden Kaya, “Kaleiçi, Belek, Side’de esnafları tanımayan bakanlık yapmasın. Tarım ve Orman Bakanı buradaki seraları gezmedikten sonra, üreticilerle toplantı yapmadıktan sonra olmaz. Antalya’da yerleşik olarak ta bulunmalıdır. Tarımın sorununu çözmek için planlama da yetmiyor hem de ihracatı teşvik etmek lazım. İhracat için ticaret bakanlığının teşviki yetmez. Dışişleri Bakanlığı’nın da devreye girmesi gerekir. Gümrük vergilerinin düşürülmesi konusunda girişim yapmalıdır. Bunları yapmayınca tarımı kalkındıramazsınız. Antalya’da tarım şu an kumara dönmüştür. Antalya’yı bilmeden bir tarım politikası geliştiremezsiniz.” açıklamasını yaptı.
Konuşmasında birçok konuyu ön plana çıkaran, çözüm önerileri de sunan Kaya, Antalya’yı tarihsel güçlü yönleriyle yeniden dönüştürmeyi amaçladıklarını, turizm ile tarımı sanayi ile hizmetleri ve merkezle ilçeleri besleyen bir ekosistem içinde konumlandırmak istediklerini belirtti.
“Kalkınma Hikayesini Hakediyor”
Bir şehrin kalkınmasının ancak tüm ilçelerinin aktif katılımı ve ortak sinerjiyle gerçekleşebileceğini vurgulayan Kaya, bu yaklaşım içinde farklı bölge ve sektörler arasında adil bir paylaşım ve bütüncül bir gelişim hedeflerini kaydetti.
Raporun kağıt üzerinde kalmaması için tüm işbirliğine açık olduklarını ifade eden Aykut Kaya, Antalya’nın sadece kıyı ve belirli turizm merkezlerinde değil şehrin genelini içine alan bir kalkınma hikayesi yazmayı hakettiğini sözlerine ekledi.
“4. Etap Yatırım Programına Alınmadı”
Raylı sistem projelerine de değinen Kaya, “Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin 4.Etap Raylı Sistemi uygulama projesi bitti ama 2025 Yatırım Programına hükümet tarafından alınmadı. Yüzde 15 kendi öz kaynağımız var. Yüzde 85’de dış kaynaklı bir krediye ihtiyacımız var. Muhtemelen temmuz ayındaki plana alınmasını bekliyoruz. 4.Etap Raylı Sistem Projesi’nde 6 tane köprülü kavşak projesi var. Bunları 5 tanesi Konyaaltı’nda 1 tanesi de Zeytinköy kavşağı, Kepez Belediyesi’nde giden o yol üzerinde. 5 ve 6. Etap Raylı Sistemleri için fizibilite çalışmaları başladı. Onay alınmış durumda ama bu proje bakanlıkta 1 yıl bekledi. Kundu-Konyaaltı’nın trafiği rahatlayacak. 6. Etap Döşemealtı için fizibilite çalışmamaları devam ediyor” dedi.
“Ulaşım Master Planı”
Trafik sorununu da gündemine alan Kaya, “Antalya Büyükşehir Belediyeye Başkanımız Muhittin Böcek ile sürekli istişare halindeyim. Trafik sorununu çözmek için birçok projeyi ortaya koyuyoruz. Ulaşım Master Planı hazırlanıyor şu anda. Ağustos ayında başladı, ekim gibi bitecek. Uzman bir ekiple 2040 yılına kadar Antalya’nın ulaşımdaki bütün sorunları nokta nokta çözülecek” açıklamasında bulundu.
CHP'li Kaya Kaş'taki Eğitim ve Tarım Sorunlarını TBMM'ye Taşıdı
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.