Antalya
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
17°
Akdeniz Gerçek | Antalya | Antalya'da Çalışan Emeklilerin Maaşları Kesilecek mi?

Antalya'da Çalışan Emeklilerin Maaşları Kesilecek mi?

Birleşik Emekliler Sendikası Antalya Şube Başkanı Ahmet Hilmi Kancı, Ekim 2008 sonrası sigortalıları kapsayan SGK düzenlemesi iddialarına ilişkin, “Emekli sosyal atık değildir.” dedi.

Birleşik Emekliler Sendikası Antalya Şube Başkanı Ahmet Hilmi Kancı, Ekim 2008 sonrası sigortalıları kapsayan SGK düzenlemesi iddialarına ilişkin, “Emekli sosyal atık değildir.” dedi.

KAYNAK: Necdet Görkem Sucu
Antalya'da Çalışan Emeklilerin Maaşları Kesilecek mi?

Türkiye’de 16 milyon 859 bin emeklinin geçim koşulları tartışılırken, Birleşik Emekliler Sendikası Antalya Şube Başkanı Ahmet Hilmi Kancı, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) mevzuatında planlanan düzenleme iddialarına tepki gösterdi. Kancı, özellikle Ekim 2008 sonrası sigortalı olanların hem emekli maaşı hem de çalışma gelirini aynı anda alamayacağı yönündeki uygulamanın ciddi mağduriyetlere yol açacağını söyledi. Ekonomik kriz ve iktidarın uygulamalarının yükünü özellikle dar gelirli emekliler ve çalışanların çektiğini vurgulayan Kancı, “İktidar yönetsel becerisini yitirdikçe özellikle ekonomik krizin faturasını dar gelirli emekliler ve çalışanlara yüklemekte. Hepimizin hatırlayacağı üzere iktidar 2008 yılında Torba yasanın içerisinde emeklilerle ilgili bir düzenlemeye giderek yüzde 70 olan emekli maaş bağlanma oranlarını yüzde 28’lere kadar düşürdü. Özellikle 2008 sonrası emekli olanlar, aylık bağlanma oranları düştüğü için geçinememekte ve ek işte çalışmak zorunda bırakıldı” ifadelerini kullandı.

emekliye-ocak-zam-tablosu-ssk-ve-bag-kur-emekli-maasi-ne-kadar-olaca12-1.webp

“EYT Mağdurları Çalışmaya Devam Ettiler”

EYT düzenlemesiyle emekli olanların durumu hakkında konuşan Kancı, “EYT mağdurları da düzenleme ile emekli oldular ancak emekli aylık bağlanma oranı düşük olduğu ve bu maaş ile geçinmenin mümkün olmadığından, mevcut işlerinde çalışmaya devam ettiler. Milyonlarca emekliyi açlığa ve sefalete mahkum eden, gerçek hissedilen enflasyon değil TÜİK’in baskılanmış verileri ile emekliye maaş artışı yaparak, 2002 öncesi en düşük maaşı asgari ücretin yüzde 40 üzerinden aldırıp, bugün açlık sınırının ve asgari ücretin çok altında yaşamaya mahkûm ettiler” dedi.

akdenizgercek-2.webp

“Emeklinin Yaşam Hakkı Elinden Almak İstiyor”

Başkan Kancı, SGK’nın mali durumuna da dikkat çekerek, “Ekonomik olarak SGK’yı zarar eden emekli maaşlarını ödemekte zorlayan iktidar, şimdi yeni bir uygulama ile emeklinin maaşını ve yaşam hakkını elinden almak istiyor. Geçinemediği halde çalışmak zorunda bırakılan emeklinin maaşını kesmeye yönelik bir düzenleme hazırlıyorlar. Bu açıkça ‘Emekli beslenemesin, barınamaması ve yaşamasın’ demekle eşdeğerdir” şeklinde konuştu.

emekliye-ocak-zam-tablosu-ssk-ve-bag-kur-emekli-maasi-ne-kadar-olaca12-4.webp

"En Düşük Kök Maaşın 35 Bin TL Olması Gerekir"

Çalışan emeklinin korunması için taban maaş önerisinde bulunan Kancı, “Eğer iktidar böyle bir uygulamaya gidecekse, öncelikle çalışmak zorunda bırakılan emeklinin yaşam koşulları ve ücretleri iyileştirilmelidir. Bunun için emeklilerde bir taban ücreti belirlenmeli; en düşük kök maaşın 35 bin TL olması ve şubat ayında yapılacak artışın gerçek enflasyon oranına göre yapılması gerekir” dedi.

“İktidar Emekliyi Yaşamdan Koparmaya Çalışıyor”

Açıklamasında, emekli maaşlarının düşük olmasının gerekçesine de değinen Kancı, “Emeklileri sanki devletin sırtında kambur olarak gören iktidar, hem çalışan emeklinin maaşını kesmeye hem de yaşlı emekliyi yaşamdan koparmaya çalışıyor. Oysaki emekli, devletten sadaka almıyor; yıllarca ödediği pirimin karşılığını alıyor. Avrupa ülkeleri gerektiğinde Hazine’den kaynak aktararak emeklilerini rahat yaşatıyor. Sosyal devletin olmazsa olmazlarından biri vatandaşını rahat yaşatmasıdır” ifadelilerini kullandı.

emekliye-ocak-zam-tablosu-ssk-ve-bag-kur-emekli-maasi-ne-kadar-olaca12-2.webp

“Ekonomik Değil, Politik Bir Karardır”

Kancı, iktidarın projelerinde sağladığı ayrıcalıklara dikkat çekerek, “Yol, köprü, havaalanı, hastane gibi projelerde mücahitlere hazineden araç, hasta ve yolcu garantisi verilirken, döviz kuru üzerinden çalışan emeklinin maaşını kesmek ekonomik değil, politik bir karardır. 23 yıllık iktidar politikalarına bakınca emekliyi sevmediklerini net görüyoruz” dedi.

2024/01/iste-fatos/para-1.webp

“Emekli Sosyal Atık Değildir”

Kancı, “Seçtiğimiz milletvekilleri 2 yıl milletvekilliği yaptığında emekliliğe hak kazanıyor. Bugün Meclis’teki milletvekillerinin %50’si hem milletvekili hem emekli aylığı alıyor. Cumhurbaşkanlığı bütçesi her yıl devasa artış gösteriyor, tasarruf tedbirine gitmiyor. Ama çalışan emeklinin maaşını kesmekte buluyorlar. İktidara diyoruz ki emekli sosyal atık değildir” ifadelerini kullandı.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız