Akdeniz Gerçek | Antalya | Bez Parası İçin Evlere Temizliğe Giden Merve Gökcan Yılın Girişimcisi Seçildi

Bez Parası İçin Evlere Temizliğe Giden Merve Gökcan Yılın Girişimcisi Seçildi

Antalya'da çocuklarının bez ve mama masraflarını karşılamak amacıyla evlere temizliğe giden 33 yaşındaki Merve Gökcan, kurumsal hayatını geride bırakarak kendi temizlik şirketini kurdu.

Antalya'da çocuklarının bez ve mama masraflarını karşılamak amacıyla evlere temizliğe giden 33 yaşındaki Merve Gökcan, kurumsal hayatını geride bırakarak kendi temizlik şirketini kurdu.

Bez Parası İçin Evlere Temizliğe Giden Merve Gökcan Yılın Girişimcisi Seçildi
KAYNAK: DHA

Antalya'da yaşayan 2 çocuk annesi Merve Gökcan, çalışma hayatı ve çocuklarının bakımı arasındaki dengeyi sağlamak amacıyla kurumsal sektördeki işinden ayrıldı. 33 yaşındaki Gökcan, mesai saatleri içinde çocuklarına yeterince vakit ayıramaması ve şehir içi ulaşımda yaşadığı zaman kaybı nedeniyle kendi işini kurmaya yöneldi. İki çocuğunu kreşe yetiştirmek için yaşadığı süreci ve kurumsal şartların kararındaki etkisini anlatan Gökcan, "Kurumsalda çalışırken orada bir zaman var. O zaman ise çok kısıtlı. Yani 8-5 gibi çalışırken Antalya'nın bir ucundan diğer ucuna çocukların kreşine yetişmek, o trafikte o kadar zor bir durumdu ki ve bunu ben tek başıma yapıyordum. O dönemde eski eşimle boşanma aşamasındaydım. Sabah çocukları kreşe bırakıp, akşam kreşten almayı tek başıma üstlendiğim için çok zorlanmaya başlamıştım. Kendime ve çocuklarıma yeni bir hayat kurmak için bu kararı verdim" dedi. İşten ayrılma kararında çocuklarını okuldan alırken yaşadığı kısa süreli bir gecikmenin etkili olduğunu belirten Gökcan, "Kreşe 5 dakika geç kaldığımda gördüğüm muamele beni çok rahatsız ediyordu. Bu bende çok büyük üzüntü ve stres yaratıyordu. Böyle olunca kurumsal hayatı tamamen bırakmaya karar verdim. Gerekirse kreşin etrafındaki evlerin tuvaletlerini temizleyeceğim, o kreşin etrafında olacağım çocuklara geç kalmamak için ama çocuklarımın yakınlarından başka bir yere gitmeyeceğim dedim" şeklinde konuştu.

Ev temizliğiyle başlayan süreç ödüle uzandı

Gökcan'ın temizlik sektörüne girmesi ilk çocuğunun doğumunun ardından gerçekleşti. Maddi gereksinimleri nedeniyle bu alanda çalışmaya başladığını ifade eden Gökcan, "İlk çocuğum doğunca kurumsal işime ara vermek zorunda kaldım. İlk temizlik işime gittiğimde ise bebeğim daha 2 aylıktı. İkinci çocuğum 13 ay sonra oldu, öyle olunca tekrar ara vermek zorunda kaldım. Bu süreçte tabii ki çalışmam gerekiyordu, eve katkı sağlayabilmek için. Bez parası, mama parası kazanıp destek olmam için. Onları toparlayabilmek, destek olabilmek için 'Ne yapabilirim?' diye düşünürken tekrar temizlik işine gitmeye karar verdim" dedi. Yaklaşık 5 yıl boyunca aralıklarla temizlik işlerine giden Gökcan, daha sonra kendi şirketini kurdu. Karar alma sürecini, "Düzenli temizliğe gittiğim evler de oldu, ara ara gittiğim işler de oldu. En sonunda 'Bu işi ben neden kendim yapmıyorum ki? Neden kendi işim haline getirmiyorum ki?' dedim. Bu şekilde bir adım atmış oldum. Aslında bu işe girmemin en büyük sebebi gerçek anlamda çocuklarım" sözleriyle anlatan Gökcan, 2026 yılının Ocak ayında şirketini faaliyete geçirdiğini belirtti. Gökcan süreci, "2026'nın Ocak ayında şirketimi açtım. Benimle birlikte 4 kişiyiz. Geçtiğimiz günlerde İstanbul'da özel bir medya organizasyonunda gerçekleştirilen uluslararası ödüllerde 'Yılın En Genç Girişimci İş Kadını' ödülünü aldım. O da beni çok motive eden olaylardan biri" diye konuştu.

Hedefi kadınlara istihdam sağlamak

Kurduğu şirkette kendisiyle birlikte toplam 4 kadının çalıştığını belirten Gökcan, sunulan hizmetin amacının müşterilerin evlerindeki düzeni sağlamak olduğunu aktardı. Hizmet anlayışını, "Burada bizim faktörümüz bu insanların hayatını kolaylaştırmak. Bir insanın hayatındaki denge evinde başlıyor. Evin ne kadar temiz, düzenli, evde kafası sakinse bir insanın, dışarıdaki hayatın da sakin ve düzenli ilerliyor. Ben de bu düzeni müşterilerimde sorunsuz bir şekilde oturtmaya ve sürdürülebilir şekilde ilerletmeye çalışıyorum" diyerek aktaran Gökcan, benzer süreçlerden geçen kadınlara destek olmayı hedeflediğini dile getirdi. Gökcan, "Kendim böyle bir problemi çok uzun yıllar, çocuklarım doğduğu andan itibaren yaşamaya başladığım için bu şekilde olan, dokunabildiğim, görebildiğim, iletişimde olabildiğim bütün kadınlara destek olmak istiyorum. Hepsinin hayatını bir nebze de olsa kolaylaştırmak istiyorum" ifadelerini kullandı. Kendi işini kurmasından dolayı memnuniyetini dile getiren Gökcan, "5 yıl öncesine baktığımda 'Neden bu işi daha önce yapmamışım ki?' dedim. Çünkü bu sistemin içerisinden çıkıp kendi işimi yaptığımda zamanımı kendim yaratabiliyorum, çocuklarıma zaman ayırabiliyorum. Kazancımı ona göre planlayabiliyorum, ona göre yatırım yapabiliyorum. Aslında tamamen çocuklarımın geleceğini inşa etmeye çalışıyorum. Çocuklarım için bunu yaptım, asla pişman değilim. Hatta hep diyorum, 'Neden daha önce yapmamışım?'" diyerek sözlerini tamamladı.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız