Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Antalya'nın Kumluca ilçesinde katıldığı programda, şehit ve gazi çocukları için toplam 609 milyon liralık eğitim yardımı ödemelerinin yarın hesaplara yatırılacağını duyurdu. Sendika temsilcilerinin de katıldığı buluşmada memurların barınma, maaş adaletsizliği ve sendikal yasa değişikliği talepleri gündeme taşındı.
Şehit ve Gazi Çocuklarına 609 Milyon TL Eğitim Yardımı
Büro Memur-Sen tarafından Antalya'nın Kumluca ilçesinde düzenlenen Genişletilmiş Teşkilat Eğitimi programına katılan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 2026-2027 eğitim öğretim dönemi için yapılacak yardımları açıkladı. Işıkhan, şehit çocukları ile harp ve vazife malulleri ve çocuklarına yönelik eğitim yardımı ödemelerinin yarın itibarıyla gerçekleştirileceğini belirterek, "18 bin 441 öğrencimize toplam 609 milyon liralık ödeme yapılacaktır. Öğrencilerimize hayırlı olsun diliyor, başarılı bir eğitim dönemi geçirmelerini temenni ediyorum" dedi.
"Memurun Alım Gücünü Korumakta Kararlıyız"
Konuşmasında 2026-2027 yıllarını kapsayan 8. dönem toplu sözleşme sürecine de değinen Bakan Işıkhan, 11 hizmet kolunun tamamında uzlaşmaya varıldığını hatırlattı. Kamu görevlilerinin alım gücünün korunması ve refahının artırılmasının önemine dikkat çeken Işıkhan, "Bu konuları ekonomik istikrarı ve kamu maliyesinin sürdürülebilirliğini gözeten bütüncül bir yaklaşımla ele alıyoruz" ifadelerini kullandı. Ayrıca Temmuz 2026 itibarıyla sendika üyesi kamu görevlisi sayısının 2 milyon 403 bini aştığını ve sendikalaşma oranının yüzde 77,96’ya ulaştığını sözlerine ekledi.

Memur-Sen'den Yeni Yasa ve Ana Muhalefete Eleştiri
Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın ise 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu'nun miadını doldurduğunu savunarak, 2027 yılı Ocak ayına kadar yeni bir reformun hayata geçirilmesi çağrısında bulundu. Yalçın, toplu sözleşme ikramiyesinin iptali süreci üzerinden ana muhalefet partisine yüklenerek, "Ana muhalefet partisi, toplu sözleşme ikramiyemizi Anayasa Mahkemesi'ne taşıyarak iptal ettirdi. Biz de gidip protesto ettik. Daha sonra Bakanımızın iradesi ve samimi mücadelesiyle ikramiyenin geri gelmesini sağladık" dedi.
"Devletin Memuru Barınma Sorunuyla Boğuşuyor"
Büro Memur-Sen Genel Başkanı Yusuf Yazgan da programda söz alarak memurların yaşadığı ekonomik sıkıntılara ve barınma krizine dikkat çekti. Memur maaşlarının büyük bir kısmının kiralara gittiğini belirten Yazgan, TOKİ'nin kiralık konut projelerinin sadece İstanbul'da değil, ülke genelinde yaygınlaştırılması gerektiğini vurguladı.
Yazgan, "Devletin memuru barınma derdiyle baş başa bırakılamaz" derken, işçi ve memur arasındaki maaş makasının memurlar aleyhine giderek açıldığını ifade etti. 3600 ek gösterge düzenlemesinin tamamlanması ve Yardımcı Hizmetler Sınıfı'nın kaldırılarak bu personelin eğitim durumlarına uygun idari veya teknik kadrolara atanması taleplerini yineleyen Yazgan, sendika olarak üye sayılarını 130 bine çıkardıklarını ve yeni hedeflerinin 150 bin üye olduğunu duyurdu.