Antalya’nın Geleneksel Lezzeti: Gölevez Nasıl Yapılır?

Antalya mutfağının köklü sebzelerinden biri olan gölevez, et ve ıspanakla buluştuğunda ortaya çıkan gülgas yemeği, hem besleyici hem de kültürel bir miras niteliği taşıyor. Kıbrıs’tan Akdeniz sahillerine uzanan bu lezzet, geleneksel tariflerle sofralara taşınıyor.
Antalya’nın Geleneksel Lezzeti: Balık Ekşilemesi Nasıl Yapılır?
Gölevez Nedir? Antalya Mutfağındaki Yeri
Gölevez, güney sahillerinde yetişen yumru köklü, geniş yapraklı bir bitki türüdür. Kıbrıs kökenli olan bu sebze, sulak yerleri sever ve yaprakları fil kulağını, kökleri ise patatesi andırır. Antalya mutfağında sebze olarak kullanılan kısmı kökleridir. Gölevez, farklı tariflerle de pişirilebilir; nohutlu, domatesli veya zeytinyağlı versiyonları da mevcuttur.
Antalya’nın Geleneksel Lezzeti: Gökçesu Pilavı Nasıl Yapılır?
Gülgas (Gölevez) Yemeği İçin Malzemeler (6 Kişilik)
- 1 kg gölevez
- 500 g kuşbaşı koyun veya oğlak eti
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 baş sarımsak
- 500 g ıspanak
- 1 kahve fincanı zeytinyağı
- 2 adet limon
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı kırmızıbiber
- 1 tatlı kaşığı tuz
Gülgas Yemeği Nasıl Yapılır?
Tencereyi orta ateşte kızdırıp tereyağı ve kuşbaşı etleri ekleyin. Etler suyunu salıp çekene kadar kavurun. Ardından 1 çay bardağı sıcak su ekleyip ocağın altını kısın ve kapağı kapalı şekilde etleri pişmeye bırakın. Etler pişerken gölevezleri ayıklayıp kuşbaşı doğrayın. Bu işlemi kırarak yapmanız önerilir. Bol suyla yıkayıp suyunu dökme işlemini 5–6 kez tekrarlayın ve iyice kurulayın.
Etler piştiğinde, tuzla ezilmiş sarımsağı ekleyin. Ardından gölevezleri, limon suyunu, kırmızıbiberi ve 2 bardak suyu ekleyin. Orta ateşte birkaç taşım kaynattıktan sonra ocağın altını kısın ve kapağı kapalı şekilde pişmeye bırakın.
Antalya’nın Geleneksel Lezzeti: Kömbe Nasıl Yapılır?
Ispanak köklerini ayıklayıp yapraklarını bol suda yıkayın ve kabaca doğrayın. Geniş yüzeyli bir tavayı orta ateşte kızdırıp zeytinyağını ekleyin. Ispanak yapraklarını yağda karıştırarak kavurun. Karabiber ve 1–2 kepçe yemek suyunu ekleyip ıspanakları ezerek yumuşatın.
Gölevezler piştiğinde ve yemek kıvamını bulduğunda, ezilmiş ıspanakları yemeğe ekleyip karıştırın. Yemeği servis kabına aktararak sıcak şekilde sofraya sunun.
Kaynak:Haber Merkezi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.