Antalya'da Zarar Eden Üretici Karpuz Ekmeyecek! Ziraat Odası'ndan Uyarı

Antalya’da don, dolu ve fiyat çöküşü karpuz üreticisini çaresiz bıraktı. Yüzlerce dönüm ürün tarlada kaldı. Ziraat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Top, zarar gören üreticinin gelecek yıl karpuz ekmekten vazgeçebileceğini söyleyerek ithalat uyarısı yaptı.
Antalya'da Zarar Eden Üretici Karpuz Ekmeyecek! Ziraat Odası'ndan Uyarı

Antalya’da don, dolu ve fiyat krizi karpuz üreticisini çıkmaza sürükledi. 2025 yılı boyunca yaşanan olumsuz hava koşulları ve ardından gelen fiyat çöküşü nedeniyle yüzlerce dekar alanda karpuzlar tarlada kaldı. Ziraat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Top, zarar gören üreticinin gelecek yıl karpuz ekmekten vazgeçebileceğini belirterek, bu durumun ithalatı artırabileceği ve fiyatları daha da yükseltebileceği uyarısında bulundu.

Antalya'da Zarar Eden Üretici Karpuz Ekmeyecek! Ziraat Odası'ndan Uyarı (3)

“30 Yıldır Böyle Felaket Görmedik”

Ziraat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Top,2025 yılı üreticiler için çok kötü geçtiğini belirterek, ''Son 25-30 yılın en soğuk kışını yaşadık. Ardından bahar aylarında dolu iki kez vurdu. Antalya’nın Aksu, Serik, Abdurrahmanlar ve Manavgat bölgelerinde tarlalar sürülmek zorunda kaldı. Karpuzun neredeyse tamamı ya zarar gördü ya da heba oldu” dedi.

Fiyatlar Dibe Vurdu, Ürün Tarlada Kaldı

Ali Top, üreticilerin geride kalan karpuzlardan biraz olsun gelir beklediğini, ancak fiyatların anlam verilemez şekilde çöktüğünü vurgulayarak şunları beyan etti:

“Pazarda karpuz hâlâ 20-25 lirayken, üretici tarlada kilosunu 1 liraya bile satamıyor. Hatta bazı yerlerde bedava verilse bile alıcı çıkmadı. Yüzlerce dekar alanda karpuzlar toplanmadan tarlada kaldı, çürümeye terk edildi”

“Zarar Eden Üretici Karpuz Ekmeyecek”

Bu yıl yaşanan zararın sadece bugünü değil, yarını da tehdit ettiğini vurgulayan Ali Top şu uyarılarda bulundu:

"Zarar eden üretici karpuz ekmeyecek. Önümüzdeki yıl karpuz üretimi azalabilir. Bu da fiyatların yükselmesine ve ithalatın artmasına neden olabilir. Zaten İran ve Suriye üzerinden gelen karpuzlar vardı, bu girişler daha da artabilir. Karpuzlar tarlada çürürken pazarda hala 20-25 liradan satıldığını görüyoruz. Büyükşehir Belediyesi, eskiden olduğu gibi mahalle aralarına geçici karpuz satış tezgahları kurabilir. Belediyeler üreticiden 5 liraya alıp halka 2-3 liradan ulaştırarak hem zararı azaltabilir hem de halkı ucuz karpuzla buluşturabilir. Üretici sadece iyi günde hatırlanmamalı. Zor günlerinde de yanında olmak gerekir. Tarım stratejik bir sektör ve üretmeyen toplumlar tüketim toplumuna dönüşür. Bu da uzun vadede ülke açısından ciddi risk oluşturur. Çözüm üretmek için hep birlikte çaba göstermeliyiz.”

Kaynak:DHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.