Antalya’da yaşayan 44 yaşındaki sanayi esnafı Sinan Yalçın’ın birikimleriyle ev sahibi olma hayali, komşularının referansıyla gittiği bir finansman şirketinde felaketle sonuçlandı. Şirket çalışanının kurduğu sahte referans numarası tuzağıyla milyonlarca lirasını kaptıran esnaf, hak arama mücadelesini sürdürünce finansman şirketi tüm zararı tek bir günde telafi etti.
Geçen yılın aralık ayında Antalya sanayi sitesindeki iş yerinde arkadaşlarının tavsiyesine uyan Sinan Yalçın, daha önce aynı sistemle ev sahibi olan tanıdıklarına güvenerek ilgili finansman şirketine başvurdu. Burada kendisini karşılayan ve süreç boyunca tek muhatabı olan şirket çalışanı Ünal K., kampanyanın son günü olduğunu iddia ederek psikolojik bir baskı unsuru oluşturdu. İlk etapta elden 293 bin lira teminat alan şüpheli, resmi makbuzu daha sonra getireceğini söyleyedi ve takip eden bir buçuk ay boyunca Yalçın'ın şirketin resmi hesabına sahte referans numaralarıyla tam 2 milyon lira daha yatırmasını sağladı.

Dolandırıldığını Gece Yarısı Gelen Telefonla Öğrendi
Tüm birikimini sisteme yatıran ancak sözleşmesini bir türlü teslim alamayan Antalyalı esnaf, geçen ay gece yarısı finansman şirketinin müdüründen aldığı beklenmedik bir telefonla hayatının şokunu yaşadı. Telefondaki ses Ünal K.'nin sağlık sorunları nedeniyle işten ayrıldığını belirtip kendisini acilen şubeye çağırırken, ertesi gün gidilen şubede gerçek gün yüzüne çıktı. Şirket yetkilileri personelin aslında açığa alındığını, Sinan Yalçın gibi pek çok kişiye benzer yöntemlerle hayali işlemler yaptığını ve bu nedenle tüm ödemelerin dondurulduğunu mağdura bildirdi. Telefonları yüzüne kapanan ve paralarının resmi kayıtlarda kendi adına yatırılmadığını fark eden Yalçın, çareyi adli makamlara giderek suç duyurusunda bulunmakta buldu.
Şirket Paranın Tamamını Ödedi
Olayın adliyeye yansıması ve medya tarafından kamuoyuna duyurulması, sessizliğe gömülen finansman şirketi için süreci tamamen değiştirdi. Şirket yetkilileri, polis merkezine çağrılan Yalçın ile masaya oturarak tüm mağduriyeti giderme sözü verdi. İfadenin verilmesinden yalnızca bir gün sonra finansman şirketinin Antalya şubesine davet edilen Sinan Yalçın’a, şüphelinin elden nakit olarak aldığı paralar da dahil olmak üzere toplamda 2 milyon 300 bin liralık zararı nakden iade edildi.
"Aynı Gün İçerisinde İade Ettiler"
Yaşadığı büyük mağduriyetin ardından paranin tamamını tek bir gün içerisinde iade alan Sinan Yalçın, hukuki ve toplumsal mücadelesinin sonucunu şu sözlerle özetledi:
"Ev almak için ev finansmanlarına müracaat etmiştik, dolandırıldık. Haberden sonra ertesi gün karakola çağırdılar, ifademi verdim. Oraya gittiğimde finansman şirketinin müdürleri, yetkilileri de oradaydı. Biz ifademizi verdik fakat finansman yetkilileri paranın tamamını ödeyeceklerini, elemanın nakit almış olduğunu da ödeyeceklerini belirtti. Ertesi gün şubeye çağırdılar, referans numaralarımızla yatırılan paraların hepsini aynı gün içerisinde iade ettiler. Şirket yetkililerine, bu işte bize yardımcı olan herkese teşekkür ediyorum."