Antalya’da Keçi Sayısı Yarıya İndi! Sorunlar Çalıştayda Ele Alındı

Antalya'da Akdeniz Bölgesi Keçi Çalıştayı düzenlendi. Antalya Ticaret Borsası, Antalya İl Tarım Orman Müdürlüğü ve Antalya Tarım Konseyi işbirliğiyle düzenlenen çalıştayın açılış konuşmasını Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır yaptı. Çalıştayda keçi yetiştiriciliği ve pazarlamasına yönelik değerlendirme yapıldı.
"Antalya'da Keçi Varlığımızın Yarısını Kaybettik"
Dünya keçi varlığının 2024 yılı itibarıyla 1,1 milyar başa ulaştığını söyleyen Ali Çandır, “Türkiye, 10,8 milyon baş keçi ile dünya sıralamasında 20'inci sıradadır. Son 30 yılda Türkiye'nin keçi varlığı yüzde 19 oranında artarken, üzülerek belirtmek isterim ki, Antalya'da aynı dönemde keçi varlığımızın yarısını kaybettik. Buna rağmen 628 bin baş keçi varlığımızla hala ülke genelinde ikinci sırada yer alıyoruz. Ülkemizde 2024 yılı kırmızı et üretiminin yüzde 70,4'ü sığır, yüzde 24,2'si koyun ve yaklaşık 100 bin ton ile yüzde 4,7'si keçi etinden sağlanmıştır" ifadelerini kullandı.
ATB Başkanı Çandır, keçi üretiminin orman ve makilik alana faydalarını aktararak çobanlık mesleğinin itibarın yükseltilmesi gerektiğinden kaydetti.
Antalya'da 24 Bin Ton Keçi Sütü Üretiliyor
Türkiye'de 2024 yılında üretilen 22,5 milyon ton çiğ sütün yüzde 2,1'inin keçi sütünden elde edildiğini de sözlerine ekleyen Ali Çandır sözlerini şöyle sürdürdü:
"Keçi sütü üretiminde son yıllarda düşüş gösterse de Antalya 24 bin ton üretim ile öne çıkmakta ve kentimizde çiğ süt üretiminin yaklaşık yüzde 11'i keçiden elde edilmektedir. Keçi etinin ne kadar kıymetli olduğunu biz değil uzmanlar söylüyor. Keçi eti daha az yağlı, daha sağlıklı, sindirimi kolay, kolesterolü düşüktür. Doğal ortamda yetiştiği için lezzeti soframıza bambaşka bir değer katmaktadır."
"Keçi Eti, Kırmızı Etin En Ulaşılabilir Alternatifidir"
Akdeniz mutfağına, Torosların doğal ürünü keçiyi kazandırmak gerektiğini ifade eden Çandır, “Bu işin sadece gastronomi tarafı yok, ekonomi açısından da göz ardı edemeyiz. Et ithal eden bir ülke olarak keçi eti, kırmızı etin en ulaşılabilir alternatifidir. Hem üretici için maliyeti düşük hem tüketici için sağlıklı ve uygun fiyatlı bir seçenektir. Yani bu işin kazananı hem köylümüz, hem şehrimiz hem de soframız olacaktır. Yıllardır keçiyi ağaçlara zarar verdiği gerekçesiyle ormanlarımızdan uzak tuttuk, sonuçlarını ise en ağır şekilde hep birlikte yaşadık. Oysa planlı ve kontrollü otlatılan keçiler, ormana zarar vermek bir yana, makiyi kontrol ediyor, yangın riskini azaltıyor, doğayla uyum içinde yaşıyor" dedi.
Coğrafi Tesciller, Çobanların Sosyal Güvencesi, Keçilere Sahip Çıkmak
Avrupa'da keçi eti ve sütüne ciddi talep olduğunu belirten Ali Çandır, “Eğer biz ürünlerimizi doğru etiketler, coğrafi işaretlerle tesciller, uluslararası pazarlarda tanıtır ve modern yöntemlerle pazarlarsak keçimiz, dünya sofralarında hak ettiği yeri bulur. Böylece hem kültürümüzü yaşatır, hem üreticimize yeni kapılar açar, hem de gençlerimizi bu alana yönlendirebiliriz. Burada önemli başka bir başlığa daha dikkat çekmek istiyorum, çobanlarımız. Çünkü çoban olmadan keçi olmaz. Çobanların emeğini korumak, onlara sosyal güvence sağlamak ve mesleğin itibarını yükseltmek, hepimizin ortak sorumluluğudur. Keçiye sahip çıkmak, sadece küçükbaş hayvancılığı korumak demek değildir. Keçiye sahip çıkmak, Yörük kültürünü, geleneğimizi, Torosların ruhunu yaşatmak demektir. Bu buluşmadan çıkacak fikirler, keçinin sofralarda hak ettiği yeri bulmasına, üreticimizin güçlenmesine, doğamızın korunmasına ve kültürümüzün yaşatılmasına büyük katkı sağlayacaktır" ifadelerini kullandı.
Nüfusa Eşdeğer Küçükbaş Varlığına Ulaşılacak
Çalıştayda söz alan Antalya İl Tarım Orman Müdürü Fırat Erkal, bitkisel üretim merkezi olarak bilinen Antalya'nın keçi varlığı sayısının hayvancılıktaki önemine dikkat çekti.
Akdeniz Bölgesi'nin küçükbaş yetiştiriciliğine uygun coğrafyaya sahip olduğunu belirten Erkal, keçi etinin koktuğuna yönelik aslı olmayan algının toplumdaki tüketim alışkanlığını değiştirdiğini aktardı. Erkal, Türkiye'nin insan nüfusuna eşdeğer küçükbaş varlığına ulaşılması için çalışmaların sürdüğünü de söyledi.
Koyun Eti 7 Kilo, Keçi Eti 1 Kilo Tüketiliyor
Tarım ve Orman Bakanlığı HAYGEM Genel Müdür Yardımcısı Erkan Alkan ise "Ülkemizde 58 milyon küçükbaş hayvan var. 2024 yılında 5 milyon civarında keçi kesildi. Koyun eti tüketimi kişi başına 7,11 kilo, keçi eti 1,16 kilogram. Keçi eti tüketimi çok az. Şu an süt üretiminin 482 bin tonu keçi sütü" dedi.
Antalya’nın Ekonomik Nabzı Tarımda Atıyor: Dijital Tarım Zirvesi, YÖREX, Keçi Çalıştayı
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.