Antalya
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
21°
Akdeniz Gerçek | Antalya | Antalya Körfezi'nde zehirli balık türü ortaya çıktı

Antalya Körfezi'nde zehirli balık türü ortaya çıktı

Antalya'nın Alanya ilçesinde dalış yapan eğitmen, zehirli dikenleri olan çizgili kedi balığı sürüsünü kaydetti. Antalya Körfezi'nde ilk defa görüldü.

Antalya'nın Alanya ilçesinde dalış yapan eğitmen, zehirli dikenleri olan çizgili kedi balığı sürüsünü kaydetti. Antalya Körfezi'nde ilk defa görüldü.

Antalya Körfezi'nde zehirli balık türü ortaya çıktı

Antalya'nın Alanya ilçesinde dalış yapan bir eğitmen, Kızıldeniz'e özgü zehirli dikenleri olan çizgili kedi balığı sürüsünü görüntüledi. Bu istilacı tür, Antalya Körfezi'nde ilk kez tespit edildi.

Çizgili Kedi Balığı İlk Kez Antalya Körfezi'nde 

Antalya'nın Alanya ilçesinde denizde görülen çizgili kedi balığı (Plotosus lineatus) sürüsü, Antalya Körfezi'nde ilk kez kaydedilen istilacı bir tür olarak dikkat çekti. Dalış eğitmeni Kürşat Bilgin tarafından sualtı kamerasıyla çekilen görüntüler, Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu tarafından doğrulandı. Gökoğlu, "Bu balığın artık Antalya Körfezi'ne girdiğini tespit etmiş olduk" dedi.

30 Yıllık Dalış Eğitmeni Sürüyü Kaydetti

Yaklaşık 30 yıldır dalış eğitmenliği yapan Kürşat Bilgin, Alanya Kalesi'nin altındaki Korsanlar Mağarası yakınlarında gerçekleştirdiği bir dalış sırasında, 13 metre derinlikte sürü halinde yaşayan bu balıkları görüntüledi. Bilgin, “Bu balığı Türkiye sularında hiç görmemiştim ama yurt dışındaki dalışlardan dolayı biliyordum. Muhtemelen bizim kara sularımıza gelerek üremeye başladılar” dedi.

Zehirli ve İstilacı Bir Tür

Kürşat Bilgin, çizgili kedi balığının zehirli dikenleriyle dikkat çeken istilacı bir tür olduğunu vurguladı. “Bu balık küçük ebatlarda olmasına rağmen sürü halinde yaşıyor ve geceleri aktif. Zehirli dikenleri var, kesinlikle dokunulmaması gerekiyor. Çok acı veren bir zehir salgılayabiliyor” ifadelerini kullandı.

Akdeniz'de İklim Değişikliği

Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, çizgili kedi balığının Kızıldeniz göçmeni bir tür olduğunu belirterek, “Bu tür ilk başta İsrail, sonrasında Lübnan ve Suriye kıyılarında tespit edildi. Daha sonra İskenderun ve Mersin kıyılarında da görüldü. Biz bu türü bekliyorduk ama Antalya Körfezi'nde şimdiye kadar bu türe rastlamadık. Ancak geçenlerde biz görüntü geldi. Gazipaşa'da bir balıkçı bu türü yakalamış, bundan dolayı artık Antalya Körfezi'ne girdiğini tespit etmiş olduk. Gazipaşa, Antalya Körfezi içerisinde yer alan bir bölge. Dolayısıyla ardından Alanya'da çekilen bu görüntüleri izledim. Bu balık ufak ve zehirli bir dikeni olan bir tür. İsrail'de yapılan balıkçılık çalışmaları sırasında bu tür en yaralamalara neden oluyor. Balıkçılarımız bu konuda dikkat etmelidir. Kıyılarımıza girdi, artık bundan sonraki süreçte bu tür batıya doğru üremeye devam edecektir. Yakalandığı zaman yüzgeç kısımlarında dikenleri var ve bu dikenler zehirli, buna dikkat etmemiz gerekiyor. Kızıldeniz'den Akdeniz'e geçen birçok tür bu şekilde zehirli” ifadelerini kullandı.

İklim Değişikliği Akdeniz'de Uygun Ortamlar Yaratıyor

İklim değişikliğinin bu türler için Akdeniz’de uygun ortamlar oluşturduğunu ifade eden Gökoğlu, “Küresel ısınma nedeniyle Akdeniz ile Kızıldeniz arasındaki eşik daralıyor ve bu da bu türlerin göç etmesine neden oluyor. Geçtiğimiz yıl kış mevsiminde bölgede yoğun denizanası geçişi yaşandı. Yabancı türler ekosistemi değiştiriyor ve yerel türleri tehdit ediyor” şeklinde konuştu.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız