Alanya Türkiye’nin İlk Culinary Heritage Bölgesi Oldu

Antalya’daki önemli turizm ilçelerinden Alanya’nın, Türkiye’nin ilk lisanslı Culinary Heritage bölgesi olması için imzalar atıldı.
Alanya Türkiye’nin İlk Culinary Heritage Bölgesi Oldu

Antalya’nın Alanya ilçesi, yerel gastronomi mirasını korumak, sürdürülebilir tarımı teşvik etmek ve turizmi çeşitlendirmek amacıyla, Türkiye’de ilk kez Culinary Heritage (Mutfak Mirası) ağına lisanslı olarak katılan bölge oldu.

Protokol İmzalandı


Culinary Heritage Küresel Koordinatör Niclas Fjellström ile Alanya Belediye Başkanı Osman Tarık Özçelik sistemin başlangıç protokolünü imzaladı. İmza törenine Belediye Başkan Yardımcısı Servet Ünlü, Culinary Heritage Koordinatörleri Sevda Çapa ve Zeynep Kiriş katıldı.

Alanya Türkiye’nin İlk Culinary Hertage Bölgesi Oldu  2

Alanya Mutfak Mirası Ağına Katıldı


Süreç kapsamında Mutfak Mirası ağına katılan Alanya’da bir hafta boyunca saha ziyaretleri ve değerlendirmeler yapılacak. Alanya Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü koordinasyonundaki süreç, yerel restoranların, üreticilerin ve şeflerin, geleneksel tarifler, yerel ürünler, sürdürülebilirlik, çevre ve şeffaflık gibi kriterler çerçevesinde değerlendirilmesini kapsıyor. Sertifikasyon sisteminin temelini Mutfak Mirasının Korunması, Sürdürülebilirlik ve Yerel Tedarik, Kalite ve Otantiklik, Toplum Katılımı, Operasyonel Şeffaflık, Gelenekte Yenilik ilkeleri oluşturuyor.

Belediye Ekipleri Eğitimden Geçecek


Alanya Belediyesi ekipleri, Culinary Heritage lisansına sahip olarak gerekli eğitim ve uygulama süreçlerinden geçecek. Böylece belediye bünyesinde sertifikasyon yönetimi ve sürdürülebilir gastronomi politikalarının yerelde etkin bir şekilde yürütülmesi hedefleniyor.

Culinary Heritage Nedir?

Culinary Heritage (Gastronomi Mirası) ağı, 1995 yılında kuruldu. Gastronomi kültürünün ve geleneklerinin korunması ve tanıtılması konusunda öncülük eden ağ, yiyeceklerin kökenlerini anlamanın, hayvanlara etik muamele edilmesinin ve gıda kültürünün kendine özgü niteliklerinin önemini 30 yıldır vurguluyor. İsveç'te başlayan bu girişim, kısa sürede Avrupa genelinde yayılarak, bugün uluslararası alanda tanınan şef şapkası, bıçak ve çatal sembolüyle simgelenen markasını oluşturdu. Bu marka, Letonya'daki Uluslararası Gastronomi Mirası Merkezi tarafından tescillendi ve İspanya'nın Alicante kentinde bulunan Avrupa Birliği Fikri Mülkiyet Ofisi (EUIPO) tarafından korumaya alındı.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.