Akdeniz Üniversitesi'nde T*aciz Ve Mobbing! Soruşturma Başladı

Akdeniz Üniversitesi’nde görev yapan Doç. Dr. Sevcan Yıldız’ın, yüksekokul müdürü B.Ö tarafından sistematik cinsel taciz ve mobbinge uğradığı iddialarına ilişkin yargı süreci yeniden başladı. Antalya 5. İdare Mahkemesi, üniversite yönetiminin ‘soruşturmaya gerek yok’ kararını iptal ederek süreci yeniden başlattı.
Suç duyurusuna “görevsizlik” kararı
İddialara göre Doç. Dr. Sevcan Yıldız , Akdeniz Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü olarak görev yapan B.Ö.'nün cinsel taciz ve mobbingine maruz kaldı. Yıldız, üniversite bünyesinde yaptığı tüm idari başvurularına rağmen sonuç alamayınca, Şubat 2024’te Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Ancak Ö'nün memur olması nedeniyle savcılık görevsizlik kararı verdi ve dosyayı Akdeniz Üniversitesi’ne yönlendirdi. Üniversite yönetimi, atanan soruşturmacının hazırladığı rapor doğrultusunda, “soruşturmaya gerek yok” kararı aldı.
Mahkeme ‘iptal’ kararı verdi
Üniversite yönetiminin kararının ardından Yıldız ve avukatı bu kararı Antalya 5. İdare Mahkemesi’ne taşıdı. Mahkeme, tarafların savunmalarını ve tanık ifadelerini değerlendirdikten sonra üniversitenin verdiği “soruşturma açılmasına gerek yok” kararını iptal etti.
Tanık İfadesi Şok Etti
Tanık Dava kapsamında ifade veren bir tanık, yaşananları detaylı biçimde anlattı. Tanık, B.Ö.'nün gece saatlerinde görüntülü arama yaptığı, okul sabit telefonunu sıkça kullandığı ve uygunsuz mesajlar gönderdiği yönünde tanıklık etti. Tanık ayrıca, yaşananlara göz yummak yerine doğruyu söylemeyi tercih ettiğini ve bunun kariyerine mal olabileceği endişesine rağmen ifade verdiğini vurguladı.
Soruşturma yeniden açıldı, tanıklar dinleniyor
Mahkemenin iptal kararının ardından üniversite, müdür B.Ö. hakkında yeniden soruşturma başlattı. Bu kez daha önce dinlenmeyen tanıklar da sürece dahil edildi ve ifadeleri alındı. Soruşturmanın devam ettiği, alınacak tanık ifadeleri ve elde edilen deliller doğrultusunda yeni gelişmeler yaşanabileceği belirtildi.
Süreç kamuoyu ile paylaşılacak
Avukat Kadriye Ünler yaptığı açıklamada, “Müvekkilim Doç. Dr. Sevcan YILDIZ COŞGUN, Akdeniz Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksek Okulu Müdürü Olarak atanan B.Ö.’nün cinsel tacizlerine maruz kalmıştır. Müvekkil bu süreç nedeniyle Üniversite bünyesinde idari her türlü başvuruyu yapmasına rağmen herhangi bir sonuç alamamıştır. Müvekkilin başvurularından sonuç alınamayınca, SBMYO Müdürü Burhan hakkında Şubat 2024’te Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı’na olayları anlatan bir dilekçe ile başvurduk. Burhan’ın memur olması nedeniyle savcılık görevsizlik kararı vererek dosyası Akdeniz Üniversitesi’ne gönderdi. Üniversite idari soruşturma yapmak üzere bir soruşturmacı görevlendirdi. Soruşturmacı Burhan’ın eylemleri hakkında “…soruşturma açılmasına mahal bulunmadığı yönünde karar verilmiştir…” şeklinde karar verdi. Bunun idari bir karar olması nedeniyle biz de Antalya 5. İdare Mahkemesi’nde verilen yersiz idari kararın iptali için dava açtık. Davada “…dava konusu işlemin iptaline…” karar verildi ve dava lehimize sonuçlandı. Antalya Üniversitesi Burhan hakkında yeniden soruşturma dosyası açarak tanıkları dinlemeye başladı. Soruşturmanın neticesine göre süreç devam edecektir.” dedi.
Kaynak:Hatice Akkılıç
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.