Emeklilerin aldığı maaşlar Türkiye'nin gündemini uzun süredir meşgul ediyor. Uzmanlara göre, bu düşüşün temel nedeni, 2008 yılında yürürlüğe giren 5510 sayılı yasa. Peki, bu yasa neyi değiştirdi?

Ekonomist Prof. Dr. Aziz Çelik'e göre, emekli aylıklarının düşüşü, son yıllarda yapılan zamların az olmasından çok daha fazlasını ifade ediyor. 2008'de çıkarılan bu yasa, bilinçli bir şekilde emekli aylıklarını sistematik olarak azalttı. Dolayısıyla, yaşanan sorunun temelinde bu yasa yatıyor.

2008'de Yapılan Değişiklikler

Emekli aylıklarının hesaplanmasında etkili olan dört faktörü belirten Çelik, güncelleme katsayısının, aylık bağlama oranının, aylıkların alt sınırının ve aylıkların sonrasındaki artış yöntemlerinin önemli olduğunu vurguladı.

AK Parti'nin 2008'deki "Reform" yasası emeklilerin maaşını etkiledi

Temel Sorumlular Kim?

Emekli aylıklarının alt sınırının dramatik bir şekilde düştüğünü belirten Çelik, bu durumun temel sorumlusunun AK Parti hükümetleri olduğunu ifade etti. Ayrıca, Sosyal Güvenlik Uzmanı Ali Tezel de 5510 sayılı kanunun olmasaydı, en düşük SSK emekli maaşının çok daha yüksek olacağını söyledi.

IMF Başkanı Gizlice Türkiye'ye mi Geldi! CHP'li Adıgüzel'den Şok İddia IMF Başkanı Gizlice Türkiye'ye mi Geldi! CHP'li Adıgüzel'den Şok İddia

Emeklilerin Talepleri

DİSK Emekli-Sen Genel Sekreteri Fikri Kalender'e göre, Türkiye'deki emekli ve hak sahiplerinin yaklaşık olarak yarısı 10 bin TL'nin altında maaş alıyor. Bu durum, emeklilerin yaşadığı ekonomik sıkıntıları gözler önüne seriyor. Kalender, emekli aylıklarının yeniden hesaplanması ve en düşük emekli maaşının asgari ücret seviyesine yükseltilmesi için mücadele ettiklerini belirtti.

Kaynak: ANKA