ABD Başkanı Donald Trump, İngiltere ile çığır açıcı bir ticaret anlaşması imzaladıklarını açıkladı. Yeni anlaşma ile iki ülke arasında ekonomik ortaklıkta yeni bir dönem başlıyor.
“Yeni Ekonomik Ortaklık Çağı Başlıyor”
ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray’da yaptığı açıklamada, ABD ile İngiltere arasında tarihi bir ticaret anlaşmasının imzalandığını duyurdu. İngiltere Başbakanı Keir Starmer’ın telefonla katıldığı görüşmede, Trump anlaşmanın iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerde yeni bir çağ başlatacağını belirtti. Trump, İngiltere’yi “ABD’nin en değerli müttefiklerinden biri” olarak niteleyerek, anlaşmanın ABD üreticileri, çiftçileri ve ihracatçıları için doğrudan erişim sağlayan geniş bir pazarı beraberinde getirdiğini vurguladı.
Ukrayna ile Anlaşma İmzalandı
Trump, ayrıca Ukrayna ile değerli madenler anlaşmasına da imza attıklarını duyurdu. Trump, "Bu elementler ileri teknoloji, savunma ve enerji için hayati öneme sahip. Artık ABD'nin bu kaynaklara erişimi garanti altındadır. Bu bizim için enerji güvenliği demektir" ifadelerini kullandı. Trump, "Ukrayna ile yasama organları tarafından da onaylanan değerli madenler anlaşmamız sonuçlandı. Artık çok büyük miktarda yüksek kaliteli nadir elementlere erişimimiz var. Bugün Devlet Başkanı Zelenskiy ile bu konuda görüşeceğim" dedi.
Çin İle Yeni Anlaşma Yapılacak Mı?
Trump, "Bu sadece bir başlangıç. ABD, hem askeri hem ticari ortaklıklarla yeniden dünya liderliğine yürüyor. Bizi izlemeye devam edin, diğer ülkelerle daha fazla ticaret anlaşmasına çok yakınız. Maliye Bakanı Scott Bessent bu hafta sonu Çin ile müzakerelerde bulunmak üzere İsviçre'ye gidiyor, Çin bir anlaşma yapmayı çok istiyor, bunun nasıl sonuçlanacağını göreceğiz" dedi.
"Tarihi ve fantastik bir gün"
Oval Ofis'teki görüşmeye telefonla bağlanan İngiltere Başbakanı Starmer, yaptığı açıklamada, bugünü "tarihi ve fantastik bir gün" olarak tanımladı. Starmer, iki ülkenin uzun yıllara dayanan müttefiklik geçmişine atıfta bulunarak, bu iş birliğinin şimdi ekonomik alana da taşındığını söyledi. Starmer, "Bugün, ABD ile ticaretimizi daha da derinleştiriyoruz. Bu sadece ticaret değil, iki ülkenin birlikte çalışma iradesinin bir yansımasıdır, bugün zafer gününde ekonomik ortaklık ilan ediyoruz, sonuçta ekonomik güvenlik, ulusal güvenliktir" şeklinde konuştu.
"ABD ile bu adım"
Starmer, "İngiltere, ticarete açık bir ülke olarak küresel rolünü büyütüyor. ABD ile bu adım, Avrupa'dan Asya'ya kadar tüm ortaklıklarımız için referans olacak" şeklinde konuştu.
Gümrük Vergisi Oranı Belli Oldu
ABD Ticaret Bakanı Howard Lutnick ise, İngiltere pazarının büyüklüğüne dikkat çekerek, bu anlaşmanın ABD'li çiftçiler için yeni pazarlar, üreticiler için daha az maliyet ve daha fazla ihracat anlamına geldiğini söyledi. Etanol, sığır eti ve makinelerin yanı sıra otomobil ithalatına dair de önemli düzenlemeler yapıldığını belirten Lutnick, İngiltere'nin ABD'ye yılda 100 bin araç ihraç edebileceğini ve bu araçlara yalnızca yüzde 10 oranında gümrük vergisi uygulanacağını kaydetti.
İlk Anlaşmayı Yapacağım Demişti
İngiltere'nin ABD Büyükelçisi Peter Mandelson, Trump'ın liderliğini överek, "Bize daha önce, ‘İngiltere ile ilk anlaşmayı yapacağım' demişti, bugün bu sözü yerine getirdi. Bu bir reklam değil, bir gerçek. İngiltere ve ABD'nin birlikte yapabilecekleri daha çok şey var, bu anlaşma geleceğin iş birliklerine zemin oluşturacak" ifade etti.
Madelson anlaşmanın, özellikle yapay zeka, savunma teknolojileri, ilaç ve havacılık gibi alanlarda daha fazla yatırım ve ortaklık oluşturmasının beklendiğini belirtti.
Gümrük Yaptırımı Nedir?
ABD gümrük yaptırımları, ülkenin dış ticaret ve ulusal güvenlik politikalarının bir parçası olarak uyguladığı çeşitli ekonomik ve hukuki önlemleri kapsar. Bu yaptırımlar, ithalatçıların yükümlülüklerini yerine getirmemesi, uluslararası ticaret kurallarının ihlali veya ulusal güvenliği tehdit eden durumlar gibi nedenlerle devreye girebilir. ABD Gümrük ve Sınır Koruma (CBP) tarafından uygulanan gümrük yaptırımları, ithalatçıların belirli yükümlülüklerini ihlal etmeleri durumunda devreye girer. Örneğin, bir ithalatçı ödenmemiş bir fatura nedeniyle yaptırıma tabi tutulursa, CBP, gelecekteki ithalat işlemlerini durdurabilir. Bu yaptırımlar, ithalatçının tahmini vergiler, harçlar ve ücretlerle birlikte giriş özetini sunana kadar devam eder. Yaptırım kaydı, tam ödeme alındığında CBP'nin Otomatik Ticaret Ortamı (ACE) sistemi tarafından kaldırılır.