Çok sık köşe yazısı yazmıyordum. En son 14 Şubat’ta yazmıştım. Bundan sonra ayda birkaç yazı yazmayı düşünüyorum.

14 Mayıs genel seçimleri için siyasi partiler milletvekili aday listelerini Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) teslim etti. Her seçim dönemi listelerin YSK’ya teslim edilmesi sancılı olmuştur ama bu dönem daha sancılı oldu. İttifaklar ve seçim sisteminde geçen yıl yapılan değişiklikten dolayı küçük partiler büyük partilerin listesi ve amblemiyle seçime girmeyi tercih ettiler.  Bence bu seçim sistemini getirdiği koşullarda en karlı partiler Cumhur İttifakı’nda Yeniden Refah Partisi, HÜDA-Par; Millet İttifakı’nda Demokrat Parti, DEVA Partisi, Saadet Partisi ve Gelecek Partisi oldu. Seçim barajı sıfır olsa bile bu partiler AKP’den  ve CHP’den garanti yerlerden aldığı vekilliklerin yarısını bile alamazlardı. Özellikle CHP’nin bu partilere garanti yerden verdiği 76 milletvekilliği bir çok siyasetçiyi şaşırttı. Birçok CHP’li Kemal Kılıçdaroğlu’nun altılı masada Cumhurbaşkanlığı’nı kabul ettirmek için bu kadar kontenjan verdiğini söylerken bazı CHP’liler de “Ne yapalım Cumhurbaşkanlığı’nı kazanıp Erdoğan’ı devirip anayasayı değiştirecek milletvekili sayısını kazanmak için bu kadar kontenjan verildi” diyorlar. Burada ana mesele şu garanti yerden 76 milletvekilliğini garantileyen altılı masa partilerinin CHP’ye tam destek olup verilen vekillikler kadar oy getirip getirmeyecekleri.

Antalya yerelini ele alacak olursak seçmen sayısı 1milyon 513 bin 973; 17 milletvekili çıkarılacak.  Yaklaşık 90 bin seçmene bir milletvekili düşüyor. Geçen dönem 16 milletvekilliğinin 6’sı AKP’nin, 5’i CHP’nin, 3’ü İYİ Parti’nin, 1’i MHP’nin, 1’i HDP’nin olmuştu.  CHP’nin ilk 5 sırasında 2 CHP’li var. Cavit Arı ve Aliye Coşar. Birinci sıradaki Sururi Çorabatur CHP’ye üye mi veya ne zaman üye oldu kimse bilmiyor. CHP’de 2018’de çok eleştirilen vekillerin hepsi Yörük veya Serik kökenli eleştirisi olmuştu. Şimdi ise aynı bölgeden seçilebilecek yerde milletvekili adayı yok. Konuştuğumuz bazı CHP’liler ise CHP ittifak üyelerine verdiği kontenjandan dolayı doğu batı merkez dengesi oluşmadığını söylediler. Eski il başkanlarından Mustafa Erdem’in son dakikada 4. sıradan 6. sıraya taşınması da ayrı bir sancı oldu. CHP tabanında önemli dinamik yapı olan alevi aday 8. sırada aleviler yüklenip 8. sırayı geçtirmenin yolunu mu arayacaklar yoksa kırılıp HDP ya da İşçi Partisi’ne mi kayacaklar onu seçim sonuçları açıklandığı zaman göreceğiz. CHP tabanında çokça yapılan bir başka yorum da CHP listelerinde Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in ve Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen’in etkili olduğu. İl ve ilçe kongrelerinde etkili olan Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal’ın ise etkisiz kaldığı. Yine CHP Antalya İl Başkanı Nuri Cengiz ve arkadaşları tarafından hazırlanıp medyaya servis edilen çok tartışılan ‘temayül listesinden’ seçilecek sırada sadece 1 ya da 2 ismin olmasına Cengiz’in tavrı ne olacak, ya önceki İl Başkanı Ahmet Kumbul gibi “Biz sahaya inmiyoruz” mu diyecek ya da sahaya inip çalışacak mı ya da sahaya kaç örgüt üyesi sürebilecek bunu seçim kampanyası gösterecek.

Gelelim İYİ Parti’ye. Tüm kayıtlı üyelerle temayül yoklaması yaptı. Temayül yoklaması tam bir bayram havasında geçti. Sonuçlar açıklandıktan sonra biraz burukluk yaşandı. Demre Belediyesi eski Başkanı Okan Kocakaya, temayül yoklamasına usulsüzlük bulaştığını gerekçe göstererek partisinden istifa etti. 1. Sıraya Süleymancıların lideri beklenirken Genel Sekreter Uğur Poyraz’ı koyulup, diğer sıralamaya da büyük ölçüde üyelerle yapılan temayül yoklamasına uyulmuş. CHP’nin ve İYİ Parti’nin 5. sırası Süleymancı tarikatından. Antalya’daki Süleymancılar hangi partideki üyesine yüklenip oy verecekler ya da seçilme olasılığı düşük yerdeki adaylarına oy verip garanti yerdeki adayı liste sahibi partiye mi bırakacak?

İşçi Partisi ve Memleket Partisi CHP küskünlerinin oyuna gözlerini dikmiş gibi. İşçi Partisi, Gezi’den tutuklu avukatı 2. sıraya koyup Barış Atay’la sahaya çıkacak. Memleket Partisi liste başında CHP’de 2 dönem milletvekilliği yapmış tecrübeli Mevlüt Dudu ile yarışacak.  HDP Antalya’da fermuar sistemiyle seçime giren tek parti. Bu durum kadın seçmenlerde ne kadar ilgi uyandıracak ilerleyen zamanlarda göreceğiz.

En sürpriz olmayan liste AKP’de oldu. İlk beş sıra geçen dönem milletvekili olanlardı. Sürpriz olan Menderes Türel’in listeye girememesiydi. Her partiden Yörük’ler geçen dönem 6. sıradaki Kemal Çelik’i milletvekili seçtirmişti. Bu seçimdeki listelerde AKP dışındaki partilerde seçilecek sırada Yörük aday yok.

AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Naz Suresi’ni öne sürerek büyük bir ekonomik kriz çıkarmıştı.. Her ne kadar asgari ücretli ve emeklilere zam yapsa da çalışanların alım gücü çok düştü. Yüksek gibi duran askeri ücret açlık sınırının altında kaldı. AKP yarattığı bu ortamda sokağa çıkmaya mecali olmayacak durumda olması gerekirken hala kendini şanslı görüyorsa bu işte bir gariplik olmalı.

Daha yazacak çok konu var, şimdilik bu kadar. İlerleyen seçim kampanyası sürecinde oluşacak durumlara göre yazmaya devam edeceğim.