Muğla'da kazanlar kaynamaya başladı

Kışın gelmesiyle birlikte Isparta Ortaca ilçesindeki kırsal kesimlerde nar ekşisi yapımı yoğunlaştı. İşte haberin detayı...
Muğla'da kazanlar kaynamaya başladı

Kışın gelmesiyle birlikte Isparta Ortaca ilçesindeki kırsal kesimlerde nar ekşisi yapımı yoğunlaştı. Nar ekşisi, ekşi narların suyunun sıkılıp kaynatılmasıyla elde edilen doğal bir üründür. Nar ekşisi hem sağlıklı hem de lezzetlidir.

Ayrıca, nar ekşisi üreticilerine de ek gelir sağlar. Nar ekşisi yapmak zor bir iştir, ancak nar ekşisi satışından kazanılan para bu işe değer. Narlar dalından dikkatlice toplanıp tanelerine ayrıldıktan sonra ağaç teknelerde suyu sıkılır ve kaynatılır. Nar ekşisinin raf ömrü uzundur ve kış aylarında soğuk algınlığı ve enfeksiyonlara karşı koruyucu etkisi vardır. Ortaca, yılda 70 bin ton nar üretimiyle nar yetiştiriciliğinde önemli bir yer tutar.

Ortaca’da nar ekşisi de geleneksel yöntemlerle üretilir. Ortaca Kaymakamı Kenan Aktaş, nar ekşisi yapan kırsal mahalleli kadınları ziyaret ederek onlara destek oldu. Kaymakam Aktaş, nar ekşisi kazanının başına geçerek hem kadınlarla muhabbet etti, hem de nar ekşisi pişirdi.

Kaymakam Aktaş, “Ortaca, hem turizm hem de tarım açısından güzel bir ilçemizdir. Ortaca’yı narenciye ambarı olarak da tanımlayabiliriz. Ortaca’nın en değerli ürünlerinden biri de nardır. Nar, yılda ortalama 70 bin tonluk bir hasat vermektedir. Bu da nar ekşisi üretimini ilçemizde yaygınlaştırmaktadır. Nar ekşisi, hem iç hem de dış pazarlarda talep gören bir üründür. Rusya, Ukrayna, Romanya ve Hollanda gibi ülkelere nar ekşisi ihraç edilmektedir. Ayrıca, ikinci kalite narlar da Suriye, İran ve Irak gibi ülkelere satılmaktadır. Bu da ülke ekonomisine katkıda bulunmaktadır” diye konuştu.

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.