Antalya
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
17°
Akdeniz Gerçek | Mersin | Mersin’de Nergis Hasadı Başladı

Mersin’de Nergis Hasadı Başladı

Mersin’in Tarsus ilçesinde kırsal kalkınma hamleleriyle hayata geçirilen nergis üretimi, atıl arazileri ekonomiye kazandırırken bölge halkı için önemli bir gelir kapısı oldu. gönderiliyor.

Mersin’in Tarsus ilçesinde kırsal kalkınma hamleleriyle hayata geçirilen nergis üretimi, atıl arazileri ekonomiye kazandırırken bölge halkı için önemli bir gelir kapısı oldu. gönderiliyor.

KAYNAK: İHA
Mersin’de Nergis Hasadı Başladı

Mersin’in Tarsus’a bağlı Kaklıktaşı Mahallesi başta olmak üzere kırsal bölgelerde nergis hasadı heyecanı yaşanıyor. Sulama imkânlarının kısıtlı olduğu ve tarıma elverişsiz görülen taşlık alanlarda toprakla buluşturulan nergis soğanları, bugün binlerce ailenin geçim kaynağı haline geldi. Proje kapsamında sağlanan yüzde 80 hibeli desteklerle, 2020 yılından bu yana 356 üreticiye 626 bin 336 adet nergis soğanı ulaştırıldı.

mersinde-nergis-hasadi-basladi

Atıl Araziler Tarıma Kazandırıldı

Daha önce tarım yapılmayan atıl alanların değerlendirilmesi amacıyla başlatılan çalışmalar, meyvelerini vermeye başladı. Düşük girdi maliyeti ve yüksek katma değeriyle dikkat çeken nergis, bölgede üretim yapan kadınların emeğiyle markalaşıyor. Tarladan toplanan çiçekler, titizlikle demetlenerek satışa sunuluyor. Geçtiğimiz günlerde Pirömerli Mahallesi’nde düzenlenen ve binlerce kişinin katıldığı ‘Nergis Şenliği’ ile de ürünün hem yurt içinde hem de yurt dışında tanınırlığı artırıldı.

"Nergisi Bölgemizin Marka Değeri"

Nergis üretiminin teknik süreci ve hedefleri hakkında bilgi veren Ziraat Mühendisi Pembegül Şeker, "Yürütmüş olduğumuz ‘Nergis Soğanı Dağıtım Projesi’ kapsamında, 2020-2025 yılları arasında 356 üreticimize yüzde 80 hibeli 626 bin 336 adet nergis soğanı dağıtımı gerçekleştirildi. 2025 yılında Mersin genelinde 60 üreticiye, kişi başı bin 500 adet olmak üzere, toplamda 90 bin adet nergis soğanı verildi. Uygulanan proje sayesinde, özellikle atıl durumda bulunan taşlık arazilerin tarıma kazandırılmasının yanı sıra, nergisin düşük girdi maliyetli ve yüksek katma değere sahip olmasının kırsalda önemli bir gelir kaynağı oluşturduğunu görüyoruz. Üreticilerimizle birlikte nergis hasadını gerçekleştiriyoruz. Sadece nergis soğanı dağıtmakla kalmayıp, düzenlediğimiz nergis şenlikleriyle de üreticilerimizin emeğini görünür kılıp, kırsal kalkınmayı sosyal ve kültürel etkinliklerle destekliyor ve nergisi bölgemizin marka değeri haline getirmeyi hedefliyoruz” projenin geldiği noktayı anlattı.

mersinde-nergis-hasadi-basladi

Üretim 10 Kat Artış Gösterdi

Desteklemeler öncesinde kısıtlı bir alanda yapılan nergis yetiştiriciliği, sağlanan hibe ve tanıtım faaliyetleri sayesinde 10 katlık bir büyüme yakaladı. Özellikle su sorunu yaşanan bölgelerde bir kurtarıcı model haline gelen nergis üretimi, kırsal mahallelerdeki ekonomik canlılığı artırarak bölge ekonomisine ciddi bir artı değer kazandırdı.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız