Antalya
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
17°
Akdeniz Gerçek | Antalya | Avrupa Komisyonu Antalya Diplomasi Forumu’na Katılmayacak

Avrupa Komisyonu Antalya Diplomasi Forumu’na Katılmayacak

Avrupa Komisyonu, Ekrem İmamoğlu'nun tutuklanması nedeniyle Antalya Diplomasi Forumu'na katılmama kararı aldı.

Avrupa Komisyonu, Ekrem İmamoğlu'nun tutuklanması nedeniyle Antalya Diplomasi Forumu'na katılmama kararı aldı.

Avrupa Komisyonu Antalya Diplomasi Forumu’na Katılmayacak

Antalya Diplomasi Forumu - ADF 2025, bu yıl 4. kez gerçekleştirilecek. 11-13 Nisan tarihlerinde düzenlenecek forum, 'Ekrem İmamoğlu'nun tutuklanması ve ülkedeki demokratik baskılar' gerekçesiyle Avrupa Komisyonu'ndan veto yedi. 

Avrupa Komisyonu Antalya Diplomasi Forumu’na Katılmayacak 3

Avrupa Parlamentosu (AP), Fransa’nın Strasbourg kentinde 'Türkiye’deki Demokratik Baskılar ve Ekrem İmamoğlu’nun Tutuklanması' konulu bir genel kurul oturumu düzenledi. Oturumda söz alan Avrupa Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Marta Kos, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu'nun tutuklanmasına tepki amacıyla Antalya Diplomasi Forumu’na katılımını ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile görüşmesini iptal ettiğini açıkladı. Türkiye’nin AB adaylık sürecine dikkat çekerek demokratik normlara ve standartlara uyulmasını beklediklerini belirten Marta Kos, Ekrem İmamoğlu'nun cumhurbaşkanlığı adayı olmaya hazırlanırken hukuki müdahalenin ciddi soru işaretleri doğurduğunu söyledi ve protesto gösterilerine müdahale edilmemesi çağrısı yaptı. 

Avrupa Komisyonu Antalya Diplomasi Forumu’na Katılmayacak 2

Marta Kos ayrıca, 29 Mart 2025 tarihinde sosyal medyadan şu paylaşımı yapmıştı: 

"Özgür bir basın, demokrasi ve hukukun üstünlüğü için hayati öneme sahiptir. Türk yetkililere, bağımsız gazeteciliği korumaya ve ifade özgürlüğünü savunmaya çağrıda bulunuyorum. Son dönemde özgür basına yönelik gözaltılar, sınır dışı etmeler, para cezaları ve yayın yasakları, Türkiye'nin taahhütleri ve demokratik geleneğiyle çelişmektedir. Ayrıca, toplantı ve gösteri özgürlüğünün, Türkiye'nin Avrupa Konseyi üyesi ve Avrupa Birliği aday ülkesi olarak taahhüt ettiği temel bir hak olduğunu hatırlatıyorum."

Avrupa Komisyonu Antalya Diplomasi Forumu’na Katılmayacak 11

Türkiye İçin Büyük Prestij Kaybı 

Antalya'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayesi ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın ev sahipliğinde 11-13 Nisan 2025 tarihlerinde düzenlenecek Antalya Diplomasi Forumu'nun, Avrupa Komisyonu tarafından protesto edilmesi, Türkiye için uluslararası alanda büyük prestij kaybı olarak yorumlandı.

Özgür Özel: Sorumlusu İktidardır, Kınıyorum

Avrupa Komisyonu'nun Antalya Diplomasi Forumu'na katılmama kararını değerlendiren CHP Genel Başkanı Özgür Özel, "Ben Avrupa'da Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne girmesi için çok büyük gayretler sarf ediyorum. Sosyal Demokrat Partilerden Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne katılımıyla ilgili imzaları toplarken Türkiye'deki hukuksuz tutuklamalar nedeniyle Avrupa Komisyonu, Antalya Diplomasi Forumu'na katılmama kararı aldı. Bu ülkemiz adına yüz kızartıcı bir durumdur. Bunun sorumlusu iktidardır. Kınıyorum." dedi.
 

Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Toplantısı da İptal 

Öte yandan Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu (KPK) AP Kanadı Başkanı Emmanouil Kefalogiannis de Türkiye’deki gelişmelere sessiz kalınamayacağını belirterek, bu yıl 14-15 Nisan’da yapılması planlanan KPK toplantısını da iptal ettiklerini duyurdu.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız