Adana’nın Dağ Köylerinde Yüzyıllık Orak Ritüeli Yaşıyor

Adana'nın Feke ilçesine bağlı Gaffaruşağı, Gedikli ve Ormancık mahallelerinde, geleneksel tarım tüm canlılığıyla sürdürülüyor. Yaklaşık 800 rakımlı bölgede, köylüler ata tohumu çavdar ve buğdayı hâlâ ellik ve orakla biçiyor. Teknolojinin ulaşamadığı sarp yamaçlarda yapılan buğday hasadı, imece usulüyle yıllardır olduğu gibi birlikte gerçekleştiriliyor.
Kenan Ersin: “Sabah Başlayıp Akşam Ezanında Bırakıyoruz”
Köylülerden Kenan Ersin, her yıl olduğu gibi bu yıl da imece usulüyle hasat yaptıklarını belirterek, "Ata usulüyle, komşularla yardımlaşarak buğdaylarımızı biçiyoruz. Sabah 08.00’de başlıyoruz, akşam ezanına kadar tarladayız. Bu ürünlerimizi satmıyoruz, un yapıp kendi ekmeğimizi pişiriyoruz. Hasat sonrası buğdaylar destelenerek patosa veriliyor" dedi.
Gençler Göç Etti, Gelenek Yaşlıların Omuzlarında
Köyde yaşayan gençlerin büyük bölümü eğitim ve iş nedeniyle kente göç edince, buğday hasadı gibi geleneksel işler yaşlıların elinde sürüyor. Bekir Dişli, “Köyde kalan aileler bu geleneği sürdürüyor. Bugün de hep birlikte hasat yapıyoruz” sözleriyle üretimin giderek daraldığına dikkat çekti.
Başkan Özen Orakla Buğday Biçti
Köylülerin “Seçimden sonra bizi unuttular” serzenişlerine kulak veren Feke Belediye Başkanı Cömert Özen, Ormancık Mahallesi’ne giderek eline orak aldı ve köylülerle birlikte buğday biçti. Seçim döneminde verdiği “Hasada geleceğim” sözünü tutan Başkan Özen, “Bu topraklardaki üretim bir kültür mirasıdır. Her zaman çiftçimizin yanında olacağız. Bugün söz verdiğim gibi buradayım. Tüm üreticilerimize bereketli sezonlar diliyorum” ifadelerini kullandı.
Kaynak:İHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.