Adana'da Mısır Hasadı Başladı! Üreticilerin Gözü Fiyatta

Türkiye’nin en önemli tarım merkezlerinden biri olan Adana’da, yaz döneminin en kritik tarım faaliyetlerinden biri olan mısır hasadı başladı. Ülke genelinde yıllık 6 milyon tonu aşkın mısır üretiminin yaklaşık yüzde 20’sini karşılayan kentte, kurak geçen sezona rağmen dönüm başına bin 800 ila bin 900 kilogramlık verim çiftçilerin yüzünü güldürdü.
Çiftçilerden Fiyat Beklentisi ve Duyarlılık Çağrısı
Adana’nın Kozan ilçesi Hamamköy Mahallesi’nde bin dönüm arazide mısır hasadı yapan çiftçi Doğukan Öztürk, sezon veriminin yüz güldürdüğünü ancak ürün fiyatının hala açıklanmamış olmasının belirsizlik yarattığını söyledi. Öztürk, “Komşu tarlalarda da oldukça iyi verimler alındı. Kuraklığa karşı sulama yaptık, damlama sistemi kullanıyoruz. Ancak en az bu kadar önemli olan konu hasat sonrası anız yakılmaması. Lütfen herkes aynı hassasiyeti göstersin” diye konuştu.
Kaybı Önlemek İçin Hassas Çalışıyorlar
Tarlalarda biçerdöverle hummalı bir çalışma sürerken, operatör Taner Budak da verimin bu sezon mısırda beklentileri aştığını belirtti. Budak, “Buğdayda verim çok düşüktü, mısırda sezon iyi başladı. Biçim sırasında ürün kaybını azaltmak için dikkatle çalışıyoruz” dedi.
Anız Yangınlarına Karşı Uyarı
Hasat sonrası en büyük risklerden biri olan anız yangınları için çiftçiler de yetkililer de uyarıyor. Özellikle yaz aylarında artan yangın riski göz önünde bulundurularak, mısır üreticileri toprağı korumak ve çevreyi riske atmamak adına anız yakılmaması gerektiğini vurguluyor. Verimli bir sezonun sürdürülebilir hale gelmesi için bilinçli tarım uygulamaları önem taşıyor.
Kaynak:İHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.