Adana'da İlk Kez Plazma Bağışıyla Hayat Kurtarılacak

Türkiye’nin ilk Plazma Bağış Merkezi, Türk Kızılay öncülüğünde Adana’da kuruluyor. Türk Kızılay Genel Sekreteri Y. Ramazan Saygılı ile Adana Ticaret Odası (ATO) Başkanı Yücel Bayram arasında imzalanan protokolle, ATO’nun tarihi hizmet binası plazma bağış merkezi olarak kullanılmak üzere Türk Kızılay’a tahsis edildi. Binanın merkeze dönüştürülmesine yönelik teknik ve idari hazırlıklar hızla devam ederken, proje kapsamında hem plazma bağışının teşviki hem de yerli üretimle sağlık alanında dışa bağımlılığın azaltılması hedefleniyor.
Adana Ev Sahipliği Yapacak
Türk Kızılay Genel Sekreteri Y. Ramazan Saygılı, imza töreninde yaptığı açıklamada, plazma ürünlerinin insan hayatı açısından taşıdığı stratejik önemi vurguladı. Saygılı, 'Plazma ürünleri, insan kanının sıvı kısmı olan plazmadan elde edilen ve tedavide hayati rol oynayan beşeri ilaçlardır.' dedi
Özellikle kan hastalıkları, bağışıklık sistemi yetersizlikleri ve nadir genetik rahatsızlıkların tedavisinde kullanılır ve bazı durumlarda hastalar için tek tedavi seçeneği olabilir . Ancak ülkemiz, bu alanda halen tamamen yurt dışına bağımlı durumdadır. Bu dışa bağımlılığı sona erdirmek ve yerli üretimi başlatmak amacıyla Plazma Fraksinasyon Projesi hayata geçirilmiştir.. Bu önemli projeye Adana’nın ev sahipliği yapacak olması bizim için gurur vericidir” ifadelerini kullandı. Saygılı, projeye katkı sunan Adana Ticaret Odası’na da teşekkür etti.
Sağlık Sistemimize Stratejik Bir Katkı
Adana Ticaret Odası Başkanı Yücel Bayram ise, tarihi binanın böylesine anlamlı bir amaçla kullanılacak olmasından duydukları memnuniyeti dile getirdi. Bayram, “Adana Ticaret Odamızın tarihi hizmet binası bizim için sadece bir yapı değil, geçmişimizle bağ kurduğumuz manevi bir değerdir. Türk Kızılay ile imzaladığımız bu protokol kapsamında binamızı Plazma Bağış Merkezi olarak kiraya verdik. Kurulacak bu merkez, yalnızca Adana için değil, ülke genelinde açılacak diğer merkezler için de örnek teşkil edecek. Plazma bağışı kültürünün yaygınlaştırılması, yerli plazmadan ilaç üretiminin önü açılarak sağlık sistemimize stratejik bir katkı sağlanması hedefleniyor. Ayrıca, binamızın tarihi dokusunun ve dış cephesinin korunması konusunda da Kızılay ile mutabık kaldık” diye konuştu.
Plazma Bağışı Nedir?
Plazma bağışı, kan bağışına benzer şekilde gerçekleştirilen ancak yalnızca kanın sıvı kısmı olan plazmanın alınması esasına dayanan bir uygulamadır. Plazma, vücudun savunma sistemi için gerekli antikorları, pıhtılaşmayı sağlayan proteinleri ve birçok hayati bileşeni içerir. Bağışlanan plazmalar, özellikle hemofili gibi kan hastalıkları, immün yetmezlik, organ nakli sonrası bağışıklık tedavileri ve nadir genetik hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçların üretiminde kullanılır. Bu ilaçlar, bazı hastalar için hayatta kalmanın tek yoludur.
Ancak Türkiye, bu tür plazma kaynaklı ilaçlarda şu an tamamen ithalata bağımlıdır. Bu nedenle plazma bağışının yerli üretimle desteklenmesi, hem sağlık sistemi hem de ekonomik açıdan büyük önem taşımaktadır.
Türk Kızılay ile Adana Ticaret Odası arasında imzalanan bu protokol sayesinde, plazma bağışı süreci Türkiye’de ilk kez kurumsal ve kalıcı bir merkezde uygulanacak. Adana’da kurulacak merkez, altyapısı, bağışçı kazanımı ve modeliyle diğer şehirlerdeki merkezler için de yol gösterici olacak. Hem vatandaşların bağış konusundaki farkındalığı artırılacak hem de Türkiye’nin stratejik sağlık kapasitesi güçlendirilecek.
[related-posts color="bg-danger"][/related-posts]
Kaynak:İHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.